SNP poziva Beograd da zaštiti Srbe u Crnoj Gori 1Foto:N1

Posle nove zabrane obeležavanje 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore, uskraćivanjem prostora za održavanje svečane Akademije u Pljevljima, Srpska narodna partija (SNP) poziva zvanični Beograd da odlučno i čvrsto stane u zaštitu srpskog naroda u Crnoj Gori.

Crnogorskom režimu nije bilo dovoljno što zabranjuje srpsko pismo, što želi da otme imovinu Srpske pravoslavne crkve, što proteruje srpske pisce iz obrazovnih programa, već režim u Podgorici sada otvoreno krivotvori istorijske činjenice i vređa Srbiju, ocenila je SNP u saopštenju koje prenosi FoNet.

Vek ujedinjenja dve srpske države, Srbije i Crne Gore, bio je vekovni san Srba i njihovih vladara u Beogradu i na Cetinju.

Ostvarivanje ovog sna narod je dočekao sa oduševljenjem i danas nikakvo nasilno falsifikovanje istorije u službi interesa antisrpske ideologije ne može da ga poništi.

Smatramo da Srbija mora da bude odlučna i da pošalje oštar

demarš Vladi Crne Gore, tražeći da se prekine sa ovom praksom zabrane Srbima da obeležavaju ovaj veliki jubilej, duboko utisnut u dušu naroda Srbije i Crne Gore, navodi SNP i predlaže „poziv srpskog ambasadora u Podgorici na konsultacije, dok se Srbima ne omogući da obeležavaju ovaj veliki datum i da slobodno izražavaju svoja nacionalna osećanja“.

Komentarišući odnos Srbije i Crne Gore povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, ministar odbrane Aleksandar Vulin, na humanitarnoj košarkaškoj utakmici u Nišu, izjavio je da, iako je navikao na svašta u politici, tako nešto nije očekivao, saopštilo je ministarstvo odbrane.

„Teško je poverovati da ima neko ko tvrdi da je srpska vojska bila okupatorska, a austrougarska je, onda, bila oslobodilačka. Ako srpska vojska nije oslobodila Crnu Goru od Austrougara, onda su oni bili oslobodioci, a Srbi su bili okupatori.

Teško je objasniti da postoje političari u našem okruženju, političari sa kojima smo do juče delili isti hleb i imali isti pasoš i isto ime države, političari koji su odlučivali u Beogradu i o Beogradu, da sada tako ružno govore o Srbiji i srpskom narodu, srpskom narodu koji čini trećinu u Crnoj Gori, naglasio je ministar Vulin.

Ministar Vulin je zapitao da ako je srpska vojska bila okupatorska, šta su onda Srbi u Crnoj Gori i da li je to poruka Srbima u Crnoj Gori?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari