SNS nam pridaje veliku pažnju zbog velikih grešaka 1Foto: FoNet/ Instagram predsednika Srbije

Deo građana Požege je reagovao nezadovoljstvom na posetu Aleksandra Vučića, šefa države i lidera SNS, jer je boravak u petak u tom gradu iskoristio za preizbornu kampanju svoje stranke.

Vučić je, formalno, označio početak proizvodnje u privatnoj kompaniji Budimka, koju je, nakon neuspešne privatizacije i stečaja, prošle godine kupila kompanija ITN grupa iz Kosjerića i obišao gradilište na deonici auto-puta Preljina – Požega.

Vučićeva poseta bila je povod da se požeški Tim za bojkot, koga čine stranke Saveza za Srbiju (DS i Dveri), nestranačke ličnosti i nevladine organizacije, obrati građanima Apelom za bojkot izbora koji su potpisima podržali ugledni ljudi iz Požege.

Uz navode da u „neprestanoj atmosferi straha, ucenjivanja radnim mestima, besprizorne manipulacije javnosti, stranačke kontrole medija i urušavanja institucija“, poručuje se da je „nemoguće da 21. juna slobodno biramo“.

Pokretač Apela Aleksandar Divović, pravnik i publicista, nestranačka ličnost iz Tima za bojkot, objašnjava: „Apel je odgovor na funkcionersku kampanju i predizbornu posetu Aleksandra Vučića Požegi. Vučić dolazi da otvara Budimku, koju je prošle godine otkupila privatna firma iz Kosjerića, a pre samo šest dana u Požegu je dolazila i premijerka Ana Brnabić, koju je naprednjačka vlast dočekala sa potemkinovskim mušemama u centru grada. Nesrazmerno veliki značaj koji požeška varošica dobija ovom duplom posetom jedino je u vezi s nesrazmerno velikim brljotinama koje su požeški naprednjaci uknjižili u svoja dostignuća poslednje četiri godine“, kazao je za Danas Divović.

Dan uoči sporne posete, aktivisti Inicijative za Požegu su organizovali „doček“ Vučiću, pa su na Trgu slobode nosili majice i lepili plakate sa porukama „Nisi dobrodošao“, „Ignoriši izbore 2020“, „Požega je slobodan grad“ i druge. Sa nekoliko panoa su podsetili na kršenje zakona i bahatost prethodne naprednjačke opštinske vlasti, zbog čega su građani, u februaru 2018, započeli jedan od najdužih protesta u novijoj istoriji Srbije. U maju prošle godine, zbog sumnji na korupciju, uhapšen je kompletan vrh požeške vlasti.

Uz ocenu da je „konačno lepa vest stigla i u Požegu – da se otvara Budimka i da se nadaju da će ona „biti uspešna kao nekad i uposliti mnogo radnica i radnika u tom gradu“, aktivisti Inicijative su naveli da „ne iznenađuje to što su naprednjaci videli kako od toga mogu politički da profitiraju“.

Nepoznati ljudi

Građani Požege tvrde da su, u četvrtak uveče, primetili u gradu „nepoznate i kratko ošišane mlađe muškarce“, za koje pretpostavljaju da su došli „iz bezbednosnih razloga, kao prethodnica Vučiću i njegovoj sviti“.

Uklonjen baner o bojkotu

Noć pred Vučićev dolazak nepoznate osobe su uklonile baner „Bojkot 2020“ sa terase kancelarije DS u zgradi u centru grada. Navodeći da je postavljen pre desetak dana, Mišo Marković, predsednik požeških demokrata, kaže za Danas da se „ispostavilo da svoj stav ne možemo da iskažemo ni banerom“, i dodaje da „ne može da tvrdi da su to uradili naprednjaci, jer za to nema dokaza“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari