Sonja Biserko: Vučić traži saveznike umesto EU i SAD 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Bahrein je mala ostrvska zemlja sa nekoliko stotina hiljada stanovnika koja je jedan od glavnih finansijskih centara na Bliskom istoku.

Lako i brzo se registruju of-šor kompanije, što je doprinelo da Bahrein bude jedan od vodećih takozvanih poreskih rajeva u svetu – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, upitana kao predstavnica kritičke javnosti kako vidi jačanje saradnje Srbije i Bahreina.

Naša sagovornica ističe činjenicu da predsednik Vučić dobija sve intenzivnije kritike zbog situacije u Srbije – neslobode medija, stanja u pravosuđu, korupcije i tako dalje, pa zaključuje da on traži saveznike na drugoj strani umesto Evropske unije i SAD.

Nakon nepunih mesec dana od posete predsednika Srbije Bahreinu, koja je u prorežimskim medijima predstavljena kao spektakularna, predstavnik kralja Bahreina za humanitarni rad, pitanja omladine, prestolonaslednik šeik Naser bin Hamad bin Isu al Kalif došao je juče u dvodnevnu posetu Srbiji.

Delegaciju Bahreina su na aerodromu Nikola Tesla dočekali premijerka Srbije Ana Brnabić, a nakon toga Bin Hamad al Kalif sastao se sa Aleksandrom Vučićem.

Danas, drugog dana posete, 6. aprila, delegacija Bahreina prisustvovaće prikazu naoružanja, vojne opreme i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije, na vojnom aerodromu „Pukovnik Milenko Pavlović“ u Batajnici.

– Moglo bi se reći da je predsednik Vučić dosta uspešno nekoliko godina balansirao između takozvana četiri stuba spoljne politike, kako je to definisala još prethodna vlast. Sada se prvi put našao u situaciju da se dva stuba – Evropska unija i Sjedinjene Američke Države – izmiču zbog sve kritičnijeg stava prema situaciji u Srbiji, pre svega, zbog zabrinjavajuće situacije u sudstvu, slobode medija, korupcije i odnosa sa regionom. Osim što je dobio pismo od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena u kome se navodi šta Amerika očekuje od Srbije, nego je Evropski parlament usvojio i veoma kritičnu rezoluciju – kaže Sonja Biserko.

Kako dodaje, da bi relativizovao ovakav razvoj predsednik je intenzivirao odnose sa drugim akterima.

– Njegova poseta Bahreinu koja je u našim medijima prikazana kao veličanstvena, ali i uzvratna poseta šeika Nasera bin Hamada bin Isa al Kalifa, u funkciji su stvaranja slike o Srbiji kao veoma važnom i aktivnom akteru na međunarodnoj sceni. Bahrein je mala ostrvska zemlja sa nekoliko stotina hiljada stanovnika koja je jedan od glavnih finansijskih centara na Bliskom istoku. Lako i brzo se registruju of-šor kompanije, što je doprinelo da Bahrein bude jedan od vodećih tzv. poreskih rajeva u svetu. Time se zapravo želi umanjiti efekat kritika koje dolaze od daleko značajnijih međunarodnih aktera koji se trude da Srbiju što pre priključe Evropskoj uniji. Za to je naravno neophodno ispuniti određene uslove. Nažalost, Srbija odbija da prihvati kritike i shodno tome pristupi neophodnim reformama, što je sve više udaljava od zvanično proklamovanih ciljeva, a to je članstvo u EU. Sve je očiglednije da ova vlast tome nikada nije ni stremila – zaključuje Sonja Biserko.

Podsetimo, 11. marta, predsednik Srbije otputovao je u trodnevnu posetu Bahreinu, a dva dana kasnije je, nakon sastanka sa kraljem Hamadom bin Isom al Kalifom, izjavio da je Srbija posvećena produbljivanju političkih i ekonomskih odnosa, podsećajući da je ova kraljevina, tokom januara ove godine, Srbiji donirala 67,5 tona medicinske opreme, među kojom je bilo i 20 respiratora.

Vučić je tada najavio mogućnost da se do kraja godine otvore ambasade u Beogradu i Manami, glavnom gradu Bahreina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari