Šormaz: Srbiji ne trebaju vežbe sa Kinom i Rusijom 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Dragan Šormaz ocenio je da Srbija ne treba da izvodi vojne vežbe ni sa Rusijom, ni sa Kinom, kao i da je cilj Rusije da Srbija ne postane deo Evropske unije (EU) i NATO-a.

„Uz dužno poštovanje Ruske Federacije i njenih priča o tome kako će oni uvek podržati ono što Srbija želi, kako oni poštuju našu odluku o vojnoj neutralnosti i tako dalje, i kako oni poštuju to što mi želimo da budemo članica Evropske unije, ja im u te njihove narative i reči naročito ne verujem“, rekao u intervjuu za Radio Slobodna Evropa e Šormaz, koji je i šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO.

Kad Srbija postane članica Evropske unije, „a nadam se da će biti što pre, u tom trenutku postaje bezbednosno i spoljnopolitički vezana za EU“: „Postaje deo celog tog sistema i na taj način je – iako nije član – pod bezbednosnim kišobranom Alijanse, to jest NATO.”

Rusija bi tako, objašnjava on, izgubila svaku svoju poziciju na Balkanu.

“Sav njen uticaj bi se završavao na njenim granicama i možda u par država centralne Azije, što Rusija u suštini i jeste. Bez Balkana ona bi postala samo regionalna sila. Rusija uopšte nije svetska sila. Nema ni jedan jedini parametar, osim snage vojske, koji može da je čini svetskom silom”, smatra Šormaz.

Prema njegovim rečima nije neophodno da Srbija postane članica NATO, dovoljna je i saradnja.

“I Austrija, Švajcarska, Švedska, Finska, Republika Irska, nisu članice NATO-a. Ali, bilo bi bilo bi bolje da jesmo (članica). Međutim mi tu imamo drugi problem. Vojna neutralnost kod svih ovih država koje sam ja naveo znači nesvrstavanje u vojne saveze. Dakle, ‘non-military aligned country’, tako kažu Šveđani. I ja tako volim da kažem. Srbija vodi politiku neučlanjivanja u vojne saveze. Ali to ne znači da treba sa svima da izvodimo vojne vežbe”, ocenio je on.

Takođe, smatra da “čak i da imamo sto posto podršku građana, da postanemo članica NATO, nas NATO ne bi primio”.

“Dokle god ne rešimo pitanje našeg suvereniteta i teritorije koja čini Srbiju, mi nećemo moći da postanemo članica Alijanse, to je razlika u odnosu na Evropsku uniju”, kazao je Šormaz.

Vojna saradnja sa Rusijom i Kinom ne bi trebalo da postoji.

„Osim, recimo na onom nivou na kojem imamo saradnju sa Marokom. Razmena ambasadora, može i razmena tehnologija, zašto da ne, diplomatski i odnosi na nivou vojske, atašei i tako dalje, ali što se tiče vojnih vežbi ne bi trebale da postoje“, kazao je Šormaz, koga RSE naziva drugačijim glasom u Srspkoj naprednoj stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari