SPAS nastao od "Pulsa Srbije" 1Foto: Tviter/Aleksandar Šapić

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić prilikom formiranja svoje političke opcije Srpskog patriotskog saveza (SPAS), po ugledu na lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, poslužio se „prečicom“…

… kako bi zaobišao komplikovanu proceduru formiranje nove stranke, koja ume da potraje jer uključuje prikupljanje i overu deset hiljada potpisa.

Naime, Srpski patriotski savez nastao je promenom imena već postojećeg političkog subjekta „Puls Srbije“, osnovanog u martu 2010. godine u Kraljevu, na čelu sa tamošnjim lokalnim političarom LJubišom Jovaševićem, inače bivšim gradonačelnikom pomenutog grada.

Međutim, za razliku od Miroslava Aleksića iz Trstenika, sadašnjeg prvog potpredsednika Narodne stranke, koja je nastala preregistrovanjem njegovog Narodnog pokreta Srbije, LJubiša Jovašević u SPAS-u neće obavljati nikakvu funkciju.

To za Danas potvrđuje predsednik novoosnovane stranke Aleksandar Šapić, koji kaže da Jovaševića ni ne poznaje, jer tehničke stvari oko preuzimanja „Pulsa Srbije“ nije obavljao lično, već su to uradili njegovi bliski saradnici. Šapić objašnjava da ekipa koja je vodila „Puls“ nema nikakve veze sa sa njegovom novom političkom organizacijom, te da su samo iskoristili priliku da na lakši način formiraju stranku, zbog komplikovane i duge procedure.

– Moji saradnici su na organima „Pulsa Srbije“ preuzeli tu organizaciju, a zatim doneli odluku o menjanju statuta i promeni imena. Ne znam ko je bio u „Pulsu“, jer se iskreno nisam ni bavio tehničkim delom preuzimanja te organizacije od strane mojih saradnika, koji su me nedavno izabrali za predsednika SPAS-a – navodi Šapić i dodaje da politička organizacija sa novim imenom postoji u registru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave od pre mesec i po dana.

Upitan da li su, osim njegovog izbora za predsednika, izabrani i stranački organi, Šapić odgovara da za sada postoji predsedništvo i skupština stranke ali da, kako je SPAS u začetku, za sada postoje samo osnovne stvari neophodne za njegovo funkcionisanje. Prema njegovim rečima, SPAS za sada nema glavni odbor i predsednike opštinskih odbora, ali će svi organi političkog subjekta biti formirani u budućem periodu.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenjuje da Šapić formiranjem stranke na ovakav način jeste „izvrdao“, ali formalno nije prekršio zakon. Sa druge strane, on smatra da je uslov od 10.000 potpisa za osnivanje stranke zapravo neprimeran i jedan od najstrožih u svetu. Prema Vukadinovićevom mišljenju, tako visoko postavljanje lestvice nije učinjeno iz plemenitih demokratskih razloga, već da bi se onemogućilo formiranje novih političkih subjekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari