Specijalni status Sandžaka koncept SDA 1Foto: FoNet / Dragan Antonić

SDA Sandžaka podržala je inicijativu Bošnjačkog nacionalnog veća o uspostavljanju specijalnog statusa Sandžaka.

U saopštenju ove partije, čiji je lider Sulejman Ugljanin, navodi se da ova stranka „specijalni status Sandžaka prihvata kao svoj koncept i model za rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja“.

Uspostavljanjem specijalnog statusa za Sandžak, Ugljaninova partija „jasno konkretizuje i pravno uobličuje svoje programsko načelo“ o pravu građana, ovog regiona, na brži ekonomski razvoj i regionalnu samoupravu. U saopštenju se ocenjuje da „specijalni status kao model autonomije Sandžaka predstavlja najbolji osnov za okupljanje bošnjačkih i sandžačkih političkih stranaka i njihovu sinergiju ka ostvarivanju ovog zajedničkog cilja“.

BNV je, minulog vikenda, objavilo sadržaj inicijative o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak, čiju bi teritoriju činilo 14 opština iz Srbije (Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje) i Crne Gore (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje). U dokumentu se navodi da bi Sandžak imao svoj ustav, iz svoje nadležnosti donosio bi zakone, policiju, tužilaštvo, sudstvo, posebne organizacije i javna preduzeća i ustanove. Državne funkcije bi se ostvarivale preko skupštine, guvernera i vlade. Ta teritorija je definisana „kao teritorijalno-politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u njemu žive“, a status konstitutivnog naroda imali bi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi.

Predloženo je da ovo područje bude trajno demilitarizovano pod nadzorom UN i EU, a kontrola granica bio bi zadatak međunarodnih snaga. EU namenjena je uloga pružanja garancija ostvarivanja specijalnog statusa, a u Specijalnom komitetu za Sandžak bili bi predstavnici SAD, OEBS i konstitutivnih naroda Sandžaka.

Tekst inicijative usvojio je Izvršni odbor BNV u krnjem sastavu, jer kada je dokument uvršten u dnevni red, u radu sednice nisu hteli da učestvuju predstavnici liste „Vakat je“, koja sa predstavnicima Ugljaninove liste „Samoopredeljenje“ čine većinu u BNV. Lista „Vakat je“ pozvala je svoje koalicione partnere „da svoje partijske interese rešavaju u okvirima svoje političke opcije i da ih ne nude BNV, jer to unosi zabunu i stvara razdor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari