Spekulacije pred Vašington: Uspostavlja se slobodna ekonomska zona na severu? 1epa08565043 The White House is seen from the South Lawn in Washington, DC, USA, 24 July 2020. Earlier in the day, US President Donald J. Trump announced new policies aimed at lowering prescription drug prices under Medicare by linking them to rates paid in other countries and allowing Americans to buy prescription medication imported from Canada. EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

Dvodnevni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija trebalo bi da započne danas (četvrtak) u Beloj kući, pod posredstvom specijalnog izaslanika Ričarda Grenela i savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’Brajana.

Za sada se još ne zna da li će se predsednik SAD Donald Tramp pojaviti zajedno sa pregovaračima. Izvori Danasa iz političkih krugova procenjuju da eventualni dogovor može da sadrži uspostavljanje slobodne ekonomske zone na severu Kosova, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Podsetimo, ranije je Grenel pominjao „šenžen zonu“, kao mogući deo dogovora, po ugledu na srpskoj javnosti, malo poznate oblasti u Kini, u kojima važe posebni ekonomski zakoni.

Izvori bliski američkoj administraciji naveli su da SAD nemaju „tajni plan“ i da će teme biti ekonomske. Po njihovim rečima, razgovaraće se o tri sporazuma koje su dve strane postigle: o ponovnom uvođenju vazduhoplovne linije i razvoju železničkog i drumskom saobraćaja. U januaru i februaru su u Berlinu i Minhenu pod rukovodstvom Grenela potpisana pisma o namerama da se obnovi avio linija između Beograda i Prištine, auto-put i železnica. U martu je Vučić takođe posetio Belu kuću u isto vreme kada i albanski lideri, u sklopu posete čiji je cilj bilo učešće na američko-jevrejskom kongresu. Razgovori zakazani za 28. jun bili su otkazani zbog objavljivanja optužnice za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, pa je u međuvremenu promenjen sastav prištinske delegacije.

Posle sastanka u Vašingtonu, predviđeno je da visoke delegacije Srbije i Kosova 7. septembra imaju sastanak u Briselu o nastavku dijaloga. Taj sastanak će predvoditi Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za taj dijalog. Ovo je juče potvrdio portparol Evropske unije Peter Stano.

„Sastanak će se baviti aranžmanima nevećinske zajednice i poravnanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine“, saopštio je Stano.

On je potvrdio da će se uoči briselskog susret održati ekspertski sastanci u kojima će se nastaviti rasprava oko već otvorenih pitanja: nestala i raseljena lica kao i ekonomska saradnja. Ovi razgovori će se odvijati u subotu i nedelju. Tehničke timove predvode, podsetimo, Marko Đurić i Skender Hiseni.

Kosovu nije potrebna integracija sa ekonomijom Srbije, već sa Albanijom i morskim lukama, izjavio je juče Haki Abazi iz kosovske opozicione stranke Samoopredeljenje. Abazi je u objavi na Fejsbuku istakao da je zbog zavisnosti od ekonomije Srbije, Kosovo ostalo nerazvijeno i siromašno.

„Ova vlada predstavlja opasnu pretnju interesima države i nacije. Hoti je funkcionalno nepismen zato što ne zna o čemu govori, jer je prelazak železničke pruge sa autoputem koji povezuje Drač sa lukom Solun ideja koju su stvorili Kinezi i Srbija za potpunu amortizaciju kapaciteta albanskih luka i drugih potencijala“, naveo je Abazi.

Abazi je naglasio da problem sa Srbijom nije ekonomski, niti se odnosi „na prolazak iznajmljenih automobila na granici“.

„Problem sa Srbijom je u tome što Srbija, osim što više puta tokom istorije nije priznala genocid počinjen nad Albancima, ne toleriše ravnopravno postojanje Albanaca, a još manje onih koji mogu da žive blizu prirodnih i ekonomskih resursa i koji jednog dana mogu da postanu ekonomski jaki u regionu Balkana“, napisao je Abazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari