Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger boraviće u sutra u jednodnevnoj poseti Srbiji gde će se, kako je najavljeno, sastati sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem.

Portparol austrijskog šefa diplomatije Aleksander Šalenberg rekao je da će teme razgovora biti, između ostalih, ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i primena Prelaznog trgovinskog sporazuma. Kako se ističe u Beču, odluka o ratifikaciji SSP trebalo bi da bude doneta u junu, nakon narednog izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije s tim sudom.

Špindeleger se prošle godine neprestano zalagao za evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. „Predznaci su dobri da će 2010. biti godina Zapadnog Balkana“, poručio je austrijski ministar krajem prošle godine.

Austrija je, zajedno sa Grčkom, pokrenula unutar EU inicijativu da zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u Uniju do 2014. godine, kada se obeležava stota godišnjica od početka Prvog svetskog rata.

Špindeleger se u EU već dugo zalaže da se što pre ratifikuje SSP sa Srbijom, jer smatra da je Beograd dokazao da sarađuje s Haškim tribunalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari