SPS i dalje najvažnija spona vlasti sa Moskvom 1Dačić i Lavrov Foto: EPA-EFFE/SERGEI CHIRIKOV

Ministar bez portfelja i lider Srpske narodne partije Nenad Popović prošlog meseca jeste postavljen za kopredsednika Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Rusije.

Na toj poziciji „nasledio je“ bivšeg šefa srpske diplomatije, a aktuelnog predsednika Skupštine Ivicu Dačića, ali Rusija i dalje smatra Dačića i Socijalističku partiju Srbije koju on predvodi svojim najbližim političkim saveznicima u Srbiji, kažu za Danas nezvanično izvori s diplomatske scene. Naši sagovornici tvrde da je Popović želeo da dođe na čelo Komiteta, „pa je to bio deo njegovog dogovora sa predsednikom države i liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem o učešću i u novoj vladi premijerke Ane Brnabić“.

Podsetimo, Nenad Popović je u ponedeljak u Moskvi na sastanku sa zamenikom predsednika Vlade Ruske Federacije Jurijem Borisovim poručio da su odnosi Srbije i Rusije najbolji u istoriji.

„Odnosi Srbije i Rusije su najbolji u istoriji zahvaljujući bliskom ličnom odnosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina“, rekao je Popović i dodao da niko ne može da pokvari ove odnose koji su odoleli mnogim iskušenjima u prošlosti, saopštila je Vlada Srbije.

„Popović je godinama blizak sa Rusijom, ima imidž proruskog političara, kao i ozbiljne poslovne veze u toj zemlji, ali Međuvladin komitet nije ključ za srpsko-rusku saradnju. S druge strane, SPS ima dugu istoriju dobrih odnosa sa Rusijom, i Kremlj dobro zna da može da računa na Dačića i na još neke socijaliste, poput Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa. Upravo zbog te bliskosti, Bajatovića Rusi ne puštaju niz vodu, uprkos njegovom neslaganju sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović. Dakle, veze Dačića sa Rusijom su „sistematske“. Kako će biti u budućnosti, ostaje da se vidi, jer ako bude slabio SPS Rusi, koji su pragmatični, tražiće nove političke saveznike u Srbiji, ali za sada zvanični Kremlj smatra Dačića i još neke socijaliste daleko pouzdanijim ljudima od Vučića i naprednjaka“, preciziraju diplomate.

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova izražavaju neslaganje sa tvrdnjom ministra Popovića da su odnosi Srbije i Rusije „najbolji u istoriji“.

Prema rečima naših sagovornika, istina je da su političke i ekonomske veze dveju država „najbolje u proteklih deceniju i po, budući da je u vreme Miloševićeve vlasti, a i nakon petooktobarskih promena vladalo veliko zahlađenje u odnosima, ali imali smo mi mnogo bolje odnose ranije u prošlosti, nego što je to slučaj sada“.

„Ruski i srpski zvaničnici gaje izvestan stepen međusobnog nepoverenja, a da su odnosi zaista najbolji u istoriji, Kremlj, recimo, ne bi dozvoljavao pojedinim prorežimskim ruskim medijima da kritikuju srpske vlasti, niti bi u prorežimskim medijima u Srbiji bilo kritika na račun ruskih zvaničnika“, preciziraju diplomate.

Podsetimo, da će Popović ostati ministar i u ovom mandatu bez portfelja, saznalo se kada je predlog sastava Vlade zvanično stigao u parlament Srbije. Prethodno na pres-konferencijama o sastavu nove vlade, njegovo ime nisu pročitali ni predsednik Aleksandar Vučić, niti premijerka Ana Brnabić, kada su čitali imena ministara.

Doktrina „meke sile“

Izvori Danasa napominju da je Rusija u proteklih nekoliko godina izmenila praksu sarađivanja samo sa strankama koje su na vlasti u Srbiji, pa je uspostavljena i saradnja sa pojedinim opozicionim strankama, poput Demokratske stranke Srbije i Dveri. Kako objašnjavaju, takav zaokret je u skladu sa doktrinom „meke sile“, a tog principa „drži se“ i najsnažnija ruska partija – Jedinstvena Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari