Srbi sa Kosova pokušali da objasne svoju situaciju 1Foto: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Razgovor sa predstavnicima Srpske liste sa Kosova na temu „kako doprinijeti stabilnosti u regiji“ protekao je u dijalogu i razmjeni informacija.

Predstavnici Srpske liste su iznijeli nekoliko problema a kojima se susreću na Kosovu, pokušali su objasniti svoju specifičnu situaciju, poput javnog hapšenja kriminalnog miljea u Sjevernoj Mitrovici, za koju smatraju da je pretjerana i da se mogla odraditi „puno tiše“, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, koji se juče sastao sa predstavnicima Srpske liste u Berlinu.

Naš sagovornik ukazuje da je „druga tema bila da se Kosovo ne pridržava Ahtisarijevog plana“.

– Gradonačelnik Mitrovice Goran Rakić je naveo da se ne poštivaju nazivi sjeverna i južna Mitrovica, nego samo Mitrovica i sjeverna Mitrovica. Sve su to sitni detalji na okruglom stolu Evrope, koju potresaju ogromni problemi i koji na svjetskoj sceni djeluju pomalo i djetinjasto, no, za njih (Srpsku listu), to je glavni problem. Pokušao sam u svom izlaganju objasniti da su sa evropskog gledišta glavni problemi Kosova, ali i cijele regije Zapadnog Balkana, sasvim drugog karaktera, poput traženja rješenja za zaposlenje, socijalnu i zdravstvenu sigurnost, problema odljeva mladih, odgovornog ponašanja unutar države, borbe protiv kriminala, te jačanja pravne države, uloge civilnog društva i neovisnih medija, precizira nemački parlamentarac.

Prema Juratovićevom mišljenju, problem je što su se „stare strukture uhljebile i vode diskusije kojima se ne nazire kraj, i to oko sitnih detalja, a tako prave sliku da je to ono što je glavni kamen spoticanja ka stabilnosti“.

– Tako se stvara slika da su blokirani jedni od drugih, do u nedogled su spremni tužakati jedni druge, jer jedino političke elite na obije strane profitiraju od ovakve situacije. Ti detalji su, po meni, u puno manjem fokusu interesa Evrope, jer je daleko važnije da se ljudima da sigurna budućnost, a to mogu samo zajedno, uz uzajamno povezivanje i traženje rješenja, smatra sagovornik Danasa.

Srpska lista saopštila je da je u Berlinu imala razgovore na temu osnivanja Zajednice srpskih opština.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je nakon jučerašnjeg susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu poručio da ona nije tražila da Kosovo ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije, preneli su prištinski mediji. Haradinaj je naveo da Kosovo ne menja stav o rešavanju kosovskog problema i da očekuje postizanje sveobuhvatnog rešenja koje uključuje „međusobno priznanje u postojećim granicama“. On je istakao da se zahvalio Merkel na „zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“ i da su razgovarali na temu taksi, ali da kancelarka nije tražila da ta mera bude ukinuta, te da „takse ostaju na snazi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari