Srbija i BiH jedine na Zapadnom Balkanu nisu podržale izjavu o Avganistanu 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Od država Zapadnog Balkana, jedino Srbija i Bosna i Hercegovina nisu podržale zajedničku izjavu o mirnom napuštanju Avganistana, koji se suočava sa novom političkom i bezbednosnom krizom.

Pokret slobodnih građana javno se zapitao zašto se naša država nije priklonila takvom dokumentu.

Tu deklaraciju inicirale su Sjedinjene Američke Države. Kako se može videti na zvaničnom portalu Stejt departmenta, navedeni dokument do sada je potpisalo stotinak zemalja iz različitih delova sveta.

Kada je reč o onima iz našeg regiona koji teže članstvu u Evropskoj uniji, među potpisnicima se nalaze Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, kao i Kosovo, koje SAD tretiraju kao posebnu državu. Takođe, dokument su podržali i bliski susedi Srbije koji su deo EU – Hrvatska i Slovenija. U ime zvaničnog Brisela, deklaraciju je potpisao visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

S druge strane, Mađarska, koja često dobija oštre kritike EU zbog situacije u vezi s vladavinom prava, nije se priklonila ovom dokumentu.

Među zemljama potpisnicama sa Starog kontintenta su, između ostalog: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Island, Irska, Italija, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Malta, Moldavija, Norveška, Kipar, Poljska, Portugal, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska…

I zemlje drugih kontinenata podržale su ovaj apel, poput Australije, Kanade, Čada, Čilea, Kolumbije, Ekvadora, Fidžija, Gane, Gvatemale, Gvineje, Haitija, Hondurasa, Japana, Jordana, Kenije, Liberije, Mauritanije, Novog Zelanda…

Dokumentom Stejt departmenta pozivaju se sve strane u Avganistanu da poštuju i omoguće bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste državu. Kako se napominje:”Oni na pozicijama moći i vlasti širom Avganistana imaju odgovornost da zaštite ljudski život i imovinu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari