Srbija otvorila dva nova poglavlja, Han pohvalio napredak 1Johanes Han Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Komesar Johanes Han izjavio je da je Srbija otvorila dva nova poglavlja jer je postignut dobar napredak u oblasti ekonomske i monetarne politike (poglavlje 17) i u oblasti statistike (18).

Napredak u ta dva poglavlja je ključan za dalje strukturne reforme i ekonomski rast u Srbiji, naveo je. „Sadašnji rast je dobar, strukturne reforme daju rezultate, ali moraju da se očuvaju“, dodao je evropski komesar, prenosi N1.

Zahtevi iz poglavlja 12 zahtevaju da Srbija pripremi svoj godišnji budžet i reforme na jedan transparentan način u konsultaciji sa EU, dodao je.

Budžetska transparentnost, predvidljivost u zakonodavnom segmentu i odlučno sprovođenje reformi doneće dugoročni rast i otvaranje radnih mesta, naveo je Han. Strukturne reforme moraju da budu praćene dobrim statistikama, navodi Han.

Han kaže da su srpske statističke baze podataka jedne od najsveobuhvatnijih u regionu, međutim navodi da su potrebni dalji napori u izveštavanju o ključnim makroekonomskim indikatorima i strukturi ekonomije.

Kvalitet je važniji od brzine, istakao je Han koji je dodao da su reforme o vladavini prava u srži proširenja, ističući da o tome nema pregovora.

Srbija se približlila još jedan korak ulasku EU, istakao je Han.

Joksimović: Mogli smo i više

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da su to važna poglavlja kojima se potvrđuje da je Srbija i do sada bili uspešna u ekonomskim perfomansama.

Što se tiče Poglavlja 18, želimo da uvedemo nova istraživanja u naš statistički sistem, da izmerimo i uporedimo gde smo u odnosu na kvalitet života naših ljudi, ciljeve održivog razvoja – da imamo realnu sliku gde smo u odnosu na ono što su standardi u EU, navela je ministarka.

„Ako me pitate da li smo zadovoljni, ja mislim da smo mogli da otvorimo i više. Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u oblasti napretka u vladavini prava. Nismo nezadovoljni zato što smo rešeni da budemo strpljivi, uporni i odlučni u našoj nameri da postanemo članica EU“, rekla je ministarka, dodajući da će Srbija da nastavi da deluje u tom pravcu.

Ministarka je navela da je izvestila da je Srbija izuzetno zabrinuta onim što nastavlja da radi Priština i time što se najavljuju nove mere. „Zamolila sam naše prijatelje i partnere iz EU – nama je važno da se principi poštuju…“

Želim da uverim evropske partnere da imaju ozbiljnog sagovornika u Srbiji, da smo posvećeni jednom nastojanju da regionalni mir i stabilnost budu održivi, ali da on mora da bude zasnovan na poštovanju principa, istakla je Joksimovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari