Srbija otvorila Poglavlje 9 u pristupnim pregovorima s EU 1Foto: EPA

Srbija je danas u Briselu u pristupnim pregovorima sa EU otvorila još jedno poglavlje – devet, o finansijskim uslugama, saopštila je Narodna banka Srbije.

Poglavlje 9 otvoreno je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, na kojoj je delegaciju Srbije predvodila ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Na konferenciji je potpisan i paket pretpristupne pomoći, finansijski sporazum IPA za 2018. godinu, u iznosu od 179,1 milion evra.

Otvaranjem Pregovaračkog Poglavlja 9 – finansijske usluge, uz Pregovaračko poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika, koje je otvoreno u decembru 2018, otvorena su sva pregovaračka poglavlja za koja je Narodna banka Srbije rukovodeća institucija u procesu pristupanja Srbije EU, saopšteno je danas iz te banke.

Pregovaračko Poglavlje 9 jedno je od najvažnijih ekonomskih poglavlja, a otvaranjem pregovora Srbija nastavlja preostalo usaglašavanje domaćeg pravnog okvira s pravnim tekovinama EU, kao i pripremu institucionalnog okvira i administrativnih kapaciteta relevantnih za prenošenje, sprovođenje i primenu pravnih tekovina u ovom poglavlju. Posmatrano u celini, Srbija je već dostigla zadovoljavajući nivo usklađenosti sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti finansijskih usluga i pripremljena je u dovoljnoj meri za pregovore u ovom poglavlju, koji će se odnositi na bankarstvo i finansijske konglomerate, osiguranje i strukovne penzije, infrastrukturu finansijskog tržišta i na tržišta hartija od vrednosti i investicione usluge, konstatuje NBS.

S obzirom na dostignuti nivo usklađenosti domaćih propisa sa pravnim tekovinama EU, kao i stepen razvoja administrativnih kapaciteta Srbije, u oblasti finansijskih usluga nisu identifikovana sporna ni otvorena pitanja koja bi predstavljala izazov u ispunjavanju merila za zatvaranje ovog poglavlja, navodi se u saopštenju.

Potpuno usklađivanje pravnog okvira Srbije sa propisima EU u ovoj oblasti usloviće izmenu važećih ili usvajanje novih propisa, uz uvađavanje specifiиnosti domaćeg finansijskog tržišta i to na način koji osigurava očuvanje i jačanje stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema u celini. Proces pregovora podrazumevaće i kontinuirano praćenje novih regulatornih i supervizorskih aktivnosti u EU i proces harmonizacije u zemljama članicama, kako bi se izvršila adekvatna priprema domaćeg pravnog okvira za potpuno usklađivanje sa novim pravilima u ovoj oblasti do dana ulaska Srbije u EU.

Iako predstojeći proces pregovora nosi i određene izazove, usklađivanje sa propisima EU u oblasti finansijskih usluga ne sprovodi se samo radi ispunjavanja formalnih uslova, odnosno kriterijuma za članstvo, već pre svega radi očuvanja i unapređenja finansijske stabilnosti, životnog standarda građana, efikasnosti finansijskog sistema RS, kao i zaštite korisnika finansijskih usluga, ističe se u saopštenju NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari