Policija Unmika nastavlja istragu povodom ubistva policajca Avnija Kosumija kod Babinog Mosta, kao i povodom žalbi lokalnih Srba da je policija prekoračila svoja ovlašćenja tokom pretresa kuća u selu – rekao je juče na konferenciji za novinare u Prištini portparol Unmika Tomas Li, ali nije želeo da govori o detaljima istrage.
Li nije direktno odgovorio na pitanje da li se Srećko Simić iz Babinog Mosta traži kao svedok, ili kao osumnjičeni u tom slučaju, ali je istakao da je on uhapšen kao „pogrešna osoba“.
– Simić je priveden na informativni razgovor u vezi s ilegalnim posedovanjem oružja, ali se tokom ispitivanja ispostavilo da je u pitanju druga osoba sa istim imenom i on je oslobođen – rekao je on.
Tomas Li nije želeo da odgovori na pitanje novinara zbog čega se u istrazi o ubistvu pripadnika KPS postupa na etičkoj osnovi i pretresaju samo srpske kuće, kada se u blizini mesta ubistva nalaze i kuće Albanaca. Portparol Unmik policije nije želeo da kaže ni da li ispitani ljudi koji su s Kosumijem 3. januara bili u automobilu kada je ubijen, kao ni da li je utvrđeno iz kojeg je naoružanja ispaljen metak kojim je ubijen pripadnik KPS. Portparol Unmik policije takođe je rekao da „dosadašnja istraga pokazuje da nije bilo prekomerne upotrebe sile (u selu Babin Most), ali da se istraga nastavlja“.
Portparol Unmik Niradž Sing na istoj konferenciji za novinare rekao je da stav Beograda u tom slučaju „nije bio od velike pomoći“.
– Zamenik šefa Unmika Stiven Šuk u razgovorima s predstavnicima Beograda potencirao je da je važno da se čeka završetak istrage i da se ne politizira slučaj. Jasno je da je ovaj slučaj veoma ozbiljan jer je kosovski policajac ubijen i istraga se nastavlja – rekao je Sing.
Srbi iz Babinog Mosta i beogradski zvaničnici optužili su Kosovsku policijsku službu za maltretiranje članova porodice Simić prilikom pretresa u Babinom Mostu. Stiven Šuk, prvi zamenik šefa Unmika, odbacio je prekjuče optužbe premijera Srbije Vojislava Koštunice i ostalih srpskih zvaničnika da su pripadnici KPS tokom pretresa u selu Babin Most zloupotrebili položaj i prekoračili ovlašćenja. Šuk je izjavio da je dosadašnja istraga unutar KPS pokazala da njeni pripadnici, koji su istraživali ubistvo kolege Avnija Kosumija ubijenog 3. januara, nisu zloupotrebili položaj.