Srpska liga: Iza napada na srpskog vladiku Irineja Dobrijevića stoje zagovornici raskola u SPC i nezavisnog Kosova 1Foto: Beta/Ana Slović

U trenutku kada je Srpska pravoslavna crkva (SPC) iznela jasan stav po pitanju predloženog Zakona o istopolnom partnerstvu, ali i u momentu kada se iz zapadnih krugova Srbiji nameću tzv non-pejperi za rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije (KiM), oni koji podržavaju sporni Zakon, kao i zagovornici nezavisnog Kosova, kreću sa novom kampanjom protiv SPC, odnosno vladike Irineja Dobrijevića, lažno ga optužujući za navodnu špijunažu – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige (SL).

Očigledno je da pojedinim moćnicima, zagovornicima zapadne indoktrinacije koja propagira istopolne zajednice i novu rodnu ideologiju, koja je u suprotnosti sa srpskim porodičnim vrednostima i tradicijom, ali i čiji je cilj da potvrde međunarodno postojanje kvazi države Kosovo, smeta jaka Srpska pravoslavna crkva jer je ona temelj jedinstva države i naroda, i glavni zaštitnik srpskog nacionalnog identiteta, vere, tradicije, običaja, kulture, jezika i jedine prihvatljive porodice koju čini zajednica muškarca i žene – ističe Đurđev.

Vladika Irinej Dobrijević je jedan od najuglednijih vladika SPC i verni saborac Patrijarha Porfirija i neko ko je mnogo uradio za južnu srpsku pokrajinu i srpsku dijaspora, što je još jedan od razloga da baš on bude na meti sramnih napada, čime se želi postići raskol u Crkvi i slabljenje njenog duhovnog i društvenog uticaja na srpski narod u celini.

Velike su zasluge vladike Irineja za smirivanje situacije tokom i nakon NATO agresije i u zaštiti naših Svetinja na Kosovu i Metohiji, posebno Gračanice i Visokih Dečana. Vladika Irinej se direktno obratio i aktuelnom američkom državnom sekretaru, Entoniju Blinkenu, tražeći od njega da se angažuje na zaštiti osnovnih ljudskih prava Srba, koja su ugrožena na prostoru Kosova i Metohije i to u jeku napada na igumana Manastira Visoki Dečani, arhimandrita Savu (Janjića). Vladika je aktivno radio na formiranju pozitivne slike SPC u vrhovima američke vlasti, što je posvedočio molitvenim otvaranjem zasedanja Kongresa Sjedinjenih Država, 25. jula 2018. To je od ne male važnosti za percepciju SPC i njenog naroda u Americi. Tokom nedavnih litija, Njegovo Preosveštenstvo je, takođe, imao slobodu da se javno obrati predsedniku Trampu, sa molbom da uzme u zaštitu SPC i njen verni narod u Crnoj Gori. Dao je ključni doprinos u sastavljanju Izjave Izvršnog odbora Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopa Sjedinjenih Američkih Država, 26. marta 2021, kojom se zahteva poštovanje verskih prava pravoslavnih hrišćana u SAD, u svetlu donošenja novog tzv. Akta o jednakosti, koji je u kongresnoj proceduri i koji tretira prava tzv. LGTB osoba. Time sve pravoslavne jurisdikcije u SAD reaguju na ograničavanje verskih sloboda u pogledu slobodnog ispovedanja onih segmenata naše Vere, koji imaju veze sa ovim društvenim pojavama, a episkop Irinej je u tome odigrao presudnu ulogu. – zaključuje Đurđev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari