Srpske vlasti žele direktnu vezu sa Trampom 1Bela kuća Foto: EPA Michael Reynolds

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije želeo da za Glas Amerike komentariše tvrdnje o mogućoj poseti savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona Beogradu i Prištini, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovio da bi Bolton mogao da dođe krajem meseca „ako bude pozitivnih nagoveštaja da bi Priština mogla da ukine sankcije“.

Dačić je za Kurir kazao da bi dolazak Boltona „značio da pitanje Kosova za SAD nije gotova stvar – to jest da ne može jedna strana da dobije sve, a druga sve da izgubi, te da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova na klimavim nogama“.

Ministar spoljnih poslova Srbije kazao je i da mu je Bolton u julu u Vašingtonu, tokom međunarodne konferencije na kojoj su obojica učestvovali, „lično rekao da je za njih problem Kosova, odnosno trajno rešenje za kosovsko pitanje, visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta“.

Dačić je, podsetimo, za Srpski telegraf najavio da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima u toj zemlji, koji se održavaju naredne godine, glasaju za republikanca i aktuelnog šefa države Donalda Trampa. „Konkretno, kao ministar spoljnih poslova organizovaću da formalizujemo podršku Trampu na sledećim izborima. Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa. Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji, naveo je on, uz opasku da u Americi živi 650.000 Srba.

Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, kaže za Danas da su nove izjave šefa srpske diplomatije „samo nastavak onoga što je ministar Dačić već izjavio pre par nedelja – da Srbija nema čemu da se nada po pitanju Kosova od američkih demokrata“.

– Postoji percepcija da ovo jasno svrstavanje znači da se očekuje da postojeća američka administracija aktivno podrži pristup koji forsira Srbija oko Kosova i u narednom mandatu, ako ga osvoji, i ako, naravno, u međuvremenu ne dođe do potpisivanja i primene nekog sporazuma između Beograda i Prištine. Kao što je Dačić već učinio 2017, kada je Trampu dao fasciklu sa naslovnim stranicama novina u Srbiji, pre svega tabloida, u kojima je njegov izbor podržan, i na ovaj način traži se mogućnost da se uspostavi direktna veza sa američkim predsednikom, odnosno, očigledno postoji percepcija da on ceni takve poteze – direktnu podršku. Ali, treba imati na umu da ne treba paliti mostove sa američkom Demokratskom strankom, jer, čak i da Tramp ponovo pobedi, demokrate će i dalje imati značajne i uticajne kongresmene i senatore, koji i te kako utiču na oblikovanje politika u Vašingtonu, smatra Novaković.

Podrška Dodika

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik takođe je javno podržao Trampa. On je u nedavnom razgovoru za Danas ocenio da je „Tramp jedan realan, racionalan političar, veliki lider, koji je Americi vratio ekonomsku stabilnost i koji ima najveći rast popularnosti u SAD“, ističući da će „kad dođe vreme“, poslati poruku svim Srbima koji žive u SAD da glasaju za Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari