SSP komesaru Varheljiju: Samo legitiman Parlament nakon fer i poštenih izbora može izglasati pravosudne reforme 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Povodom izjave evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da Vlada Srbije, zahvaljujući velikoj većini u Parlamentu, može vrlo brzo sprovesti reforme u oblasti vladavine prava i medijskih Sloboda, reagovala je Stranka slobodei pravde.

„Sledeći logiku kojom se vodi komesar Varhelji, dolazimo do zaključka su parlamenti Severne Koreje i Belorusije  idealni za sprovođenje demokrastkih reformi, jer je njihova efikasnost već decenijama na izuzetnom nivou…“ – navodi se u saopštenju.
Oni su istakli da ovakav, jednostranački parlament ne može da se bavi završetkom pravosudnih reformi, niti da donese bilo bilo kakav napredak u oblasti slobode medija.
„Poražavajuće je da  komesar EU, makar dolazio I iz stranke Viktora Orbana,  zaboravlja da se Vlada Srbije u prethodnom mandatu, koji je završila ocenjena kao „hibridni režim“, neuspešno bavila završetkom obaveza iz poglavlja 23 i 24. Zbog  toga  Srbija prvi put u istoriji nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, a kada su u pitanju politički kriterijumi izveštaja EK Srbija je dobila najnižu ocenu ikada“ – poručili su iz SSP.
Kako su naveli, pravosudne reforme zahtevaju izmene Ustava, širok konsenzus, vladavinu prava i poštovanje procedura što ovakav parlament sasvim sigurno ne može da obezbedi.
„Dokaz nereprezentativnosti parlamenta je i činjenica da mu je i pre konstitusianja organa i  izbora predsednika, skraćen mandate na  maksimum godinu i po dana. Shodno tome, ovaj saziv Narodne Skupštine može se baviti samo izglasavanjem dogovorenog u međustranackom dijalogu pod pokroviteljstvom Evropkog parlamenta, kako bi bio izabran parlament koji ima kapacitet da se bavi stvarima za koje se ova vlast već pokazala nesposobnom. Drugačije postupanje u današnjoj Evropi ne može prihvaćeno jer se kosi sa svim vrednostima na kojima današnja Evropa počiva“ – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari