SSP: U 67 odsto zelenih površina Novog Sada uračunata i groblja 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde saopštio je danas da gradska vlast u Novom Sadu tvrdi da grad ima 67 odsto zelenih površina, ali da je realnost drugačija.

Kako se navodi u saopštenju, gradska vlast „lažno tvrdi“ da Novi Sad ima 67 odsto zelenih površina na osnovu podataka iz Geografsko-informacionog sistema zelenih površina grada Novog Sada i završene prve faze izrade Katastra javnih zelenih površina.

Kako se navodi, pod javnim zelenim površina podrazumevaju se parkovi, trgovi, zelenilo duž saobraćajnica (travnjaci, drvoredi) i zelene površine duž vodenih površina, zelene površine u stambenim naseljima i između blokova stambenih zgrada koje održava javno komunalno preduzeće, a u GIS gradskih zelenila uračunata su i groblja, privatna dvorišta i neuređenje zatravljene površine i žbunje.

Takođe, pošto se zelena površina grada računala na osnovu snimaka iz aviona u računicu od 67 odsto grada pod zelenilom ušle su cele površine krošnje drveća vidljive iz vazduha, iako je čest slučaj da je to drvo posađeno u kvadratu zemlje 0,5 puta 0,5 metara na parkingu ili kakvoj drugoj betonirano-asfaltnoj površini.

„Dokle će gradska vlast, gradonačelnik Vučević, v.d. načelnica za zaštitu životne sredine Dragica Branković probleme grada rešavati manipulasanjem podacima i obmanjivanjem građana umesto da se uhvate u koštac sa rešavanjem stvarnih problema nedostatka zelenila i obezbeđenjem humanijih uslova života za svoje sugrađane“, upitao je SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari