SSP usvojila Predlog zakona o poreklu imovine 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Glavni odbor Stranke slobode i pravde (SSP) jednoglasno je usvojio Predlog zakona o poreklu imovine na sednici održanoj u Beogradu.

Predstavljajući taj zakon, zamenik predsednika SSP Borko Stefanović kazao je da će njime biti obuhvaćeni državni službenici i funkcioneri, vlasnici medija, funkcioneri političkih partija, kao i svi ostali za koje Poreska uprava Srbije proceni da je potrebno da proveri poreklo imovine.

„Taj proces sprovodiće Poreska uprava, u kojoj će biti formirana specijalna policija sa velikom ovlašćenjima, a odgovaraće isključivo šefu Poreske uprave“, rekao je on.

Tim zakonom bila bi formirana i Komisija za nadzor koju, istakao je Stefanović, neće činiti političari, a uz to bi Poreska uprava morala da podnosi i izveštaje Skupštini Srbije.

„Ovaj zakon znači da će Poreska uprava sa svojom policijom moći da dođe na vrata svakog ko je vezan za državni budžet i upita odakle mu kuća, automobil ili vikendica. Ako osoba ima dokaz u vidu kupoprodajnog ugovora ili dokaza o prihodu kojim mogu da opravdaju svoju imovinu onda neće po ovom zakonu odgovarati“, kazao je on.

Stefanović je istakao da taj zakon neće biti vremenski ograničen „kao što je ograničen fantomski predlog zakona Srpske napredne stranke na 2007. godinu“.

„Razlika od predloga zakona naprednjaka je i u tome što nama nije bitno da li će neko platiti porez nakon što je uhvaćen, već je bitno da će država moći da mu oduzme imovinu“, dodao je on.

Kako je obrazložio, oduzeta imovina će biti prodata ukoliko se sudskim postupkom dokaže da je osoba kriva i za dodatna krivična dela, ali „neće niko nikome bespravno otimati imovinu, nego će biti oduzimana imovina koja je očigledno stečena novcem koji ne može da se dokaže“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari