Šta nakon velikog mitinga opozicije 13. aprila? 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Nastavak demonstracija, njihova radikalizacija i pozivanje građana na sve oblike građanske neposlušnosti, plan je koji opozicioni blok oko Saveza za Srbiju ima nakon velikog protesta 13. aprila u Beogradu ako vlast do tada ne ispuni njihove zahteve.

Potpisnici Sporazuma s narodom od vlasti zahtevaju ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, izbore na svim nivoima posle šest ili devet meseci u kojima bi mediji bili slobodni i ispunjeni ostali zajednički zahtevi opozicije za fer i poštene izbore, kao i trenutna smena direktora i urednika informativnog programa RTS i RTV i smena članova REM-a. S obzirom na to da je Vučić do sada ignorisao sve zahteve građana i opozicije, ne može se očekivati da će do 13. aprila ovo ispuniti, pa se postavlja pitanje šta je cilj velikog opozicionog skupa i šta posle njega.

Osnivači SZS za Danas kažu da je cilj što veći broj ljudi u Beogradu iz cele Srbije kako bi vlast bila primorana da reaguje.

Lider Dveri Boško Obradović za Danas kaže da ako vlast ne ispuni zahteve u roku od 30 dana, Srbija staje i svi idu za Beograd.

– Svih 90 protesta „Jedan od pet miliona“ te nedelje sliće se u prestonicu i zakucati na vrata vlasti. Cilj protesta je da nas vlast i režimski mediji bolje čuju i vide, pošto naše zahteve ignorišu već tri meseca. Kada nas u Beogradu taj dan bude više od 100.000, neće više moći da ignorišu naše zahteve. Ako opet misle da se prave ludi – tu smo za dalje demonstracije i sve oblike građanske neposlušnosti do njihovog pada na ulici. Pobeći ne mogu – upozorava Obradović. Kako dodaje, ovo nije samo protest Dveri, SZS, potpisnika Sporazuma sa narodom već svakog koji je na protestima širom Srbije već tri meseca.

– Zato pozivam kolege iz DSS, DJB, NDBG, Vojnog i Policijskog sindikata Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, penzionere, malinare, bankarske klijente u švajcarcima i protivnike mini-hidroelektrana sa kojima sam bio na svim njihovom protestima da se ujedinimo oko ovih zahteva i zajednički organizujemo protest 13. aprila ako vlast ne ispuni naše zahteve. Uveren sam da svi možemo da stanemo iza ovih zahteva i da je jedini način da Vučić padne naše jedinstvo na svim protestima do tada i posebno 13. aprila. Vlast nema odgovor na naše jedinstvo i mora pasti. Samo treba biti jedinstven, izdržati i ne odstupati. Ima vremena za naše političke razlike kada Srbija ponovo bude slobodna i demokratska zemlja – navodi Obradović.

Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga, za naš list kaže da organizatori velikog protesta očekuju da Vučić ovo shvati ozbiljno i da izbegne dalje komplikacije.

– U svakom slučaju posle 13. ukoliko ne ispuni uslove može se očekivati radikalizacija protesta o kojoj je rano govoriti. U svakom slučaju odgovornost je na njemu i za sve što bude posle 13. aprila odgovoran je isključivo Aleksandar Vučić. Ima dovoljno vremena da razmisli i ispuni uslove jer mi tražimo samo normalnu državu i uslove za normalne izbore – kaže Veselinović.

A Borko Stefanović, jedan od osnivača SZS, dodaje da koraci posle velikog skupa zavise od reakcije režima i namera organizatora protesta, ali da će se svakako nastaviti pritisak i protesti.

Prethodno iskustvo

Podsetimo da je i SNS organizovao veliki skup u Beogradu nakon što im tadašnji premijer Mirko Cvetković i predsednik države Boris Tadić nisu odgovorili na pet zahteva koji se u dve tačke poklapaju sa sadašnjim zahtevima opozicije. Prvi je bio raspisivanje izbora, drugi stopiranje prodaje Telekoma, treći raspuštanje upravnih odbora RTS i Studija B, zatim kažnjavanje odgovornih za ubistvo Ranka Panića i otkrivanje nalogodavaca izborne prevare u Boru. Kada je tadašnja vlast prećutala, Srpska napredna stranka je s koalicionim partnerima 5. februara 2011. organizovala miting u Beogradu, a zatim i 16. aprila sa kojeg je traženo raspisivanje vanrednih izbora. Tada je i tadašnji lider SNS Tomislav Nikolić počeo štrajk glađu i žeđu. Izbori su raspisani godinu dana kasnije, u martu 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari