Šta o Vučićevim porukama o učešću na izborima kažu opozicionari 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Vučić bi voleo da mi učestvujemo na izborima vezanih nogu i ruku i vezanih usta i očiju. On je toliko hrabar.

Voleo bi on da kupuje glasove, obeležava listiće, da prisiljava ljude iz javnog sektora za koga da glasaju, kaže za naš list Janko Veselinović, jedan od osnivača Saveza za Srbiju i lider Pokreta za preokret, komentarišući jučerašnje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da SZS neće da učestvuje na izborima „jer ne mogu da pobede“ i da bi on voleo da svi učestvuju. Vučić je govoreći o opoziciji na RTS-u, takođe, poručio: „Ne mogu da nam budu ni blizu, narod vidi sve ovo, znaju ko šta radi“.

Veselinović za Danas ocenjuje i da bi Vučić „sigurno bio srećan kada bi opet mogli da džipovima bez tablica presreću srpske seljake i da ih ucenjuju da glasaju za tog hrabrog deliju, naravno, i da ne silazi sa svih televizija sa nacionalnom frekvencijom i da bljuje laži protiv opozicije“.

– E, taj film neće gledati. Imamo dovoljno pameti i odlučnosti da kažemo „ne“. No pasaran! Imamo zahteve i nalaze Stručnog tima. To je naša crvena granica, ističe sagovornik Danasa.

SZS će vrlo brzo doneti konačnu odluku o bojkotu izbora, pošto Vučić nema nameru da obezbedi fer i demokratske uslove, iako će deklarativno prihvatiti gotovo sve, poručili su preksinoć na tribini u Užicu predsednici Narodne stranke i Demokratske stranke, Vuk Jeremić i Zoran Lutovac, koji su među osnivačima SZS-a.

– Vučiću ne predstavlja nikakav problem da ne ispuni zadato obećanje. Verovati da će on u ovakvim okolnostima održati reč i dozvoliti da se održe makar delimično pošteni izbori – od tog posla nema ništa. Uspešnim bojkotom ćemo ozvaničiti činjenicu da u Srbiji situacija više nije normalna, istakao je Jeremić. Prema njegovom mišljenju, odluka o bojkotu je „trenutak istine i najbrži put ka smenjivanju Vučićevog režima – time se stvari bitno pojednostavljuju jer će postojati samo dve kolone – svi koji su za vlast će izaći na izbore, a svi koji su protiv će ih bojkotovati“.

Lider Narodne stranke smatra i da će bojkotom opozicije „legitimitet vlasti biti narušen, a da će Zapad od Vučića tada tražiti da završi obećano, odnosno da potpiše sporazum kojim bi se Srbija trajno odrekla Kosova i omogućila članstvo Prištine u UN“. „Tada bi snagom koju smo dobili u bojkotu trebalo da ga sprečimo u tome, tako da on u očima Zapada izgubi upotrebnu vrednost koju ima sada. A nakon toga, kada na ulici bude dovoljan broj građana, stranci će mu poslati svilen gajtan – u vidu zahteva za demokratske izbore, jer na takvim on ne može da pobedi“, zaključio je Jeremić.

Lider DS je rekao da je vlast pristankom na razgovore sa opozicijom priznala da nema uslova za slobodne izbore, jer se ne bi razgovaralo o tim uslovima da oni postoje.

– Mi tražimo ono što nam pripada, a to su slobodni izbori. Ako to ne daju, naše je pravo da bojkotom i građanskom neposlušnošću brzo dođemo do uslova za fer izbore… Bojkot će biti uspešan ako na izborima ne bude učestvovao SZS, a bilo bi dobro da nam se pridruži i Pokret slobodnih građana. Mi smo 99 odsto blizu odluke da bojkotujemo izbore i nadam se da ćemo ostati jedinstveni, jer će režim pokušati da nas razjedini“, poručio je Lutovac.

Lutovac je istakao da će SZS, „ako izađe na nepoštene izbore 2020. godine, izgubiti poverenje građana i kredibilitet, a režimu će dati legitimitet i opozicija će izgubiti i predsedničke izbore 2022, čime će Vučić dobiti još sedam godina vlasti“.

„Ustavna obaveza“

Vučić je izjavio i da je „veoma srećan što opozicija uspešno razgovara“ sa predstavnicima SNS – Vladimirom Orlićem, Vladimirom Đukanovićem, Vladankom Malović i izrazio nadu da će „te razgovore nastaviti u skladu sa ustavnim ingerencijama“. Kako je objasnio, to znači da „kada neka od njihovih organizacija pređe cenzus, ja ću verovatno razgovarati i sa gospodinom Trifunovićem, ako bude išao na izbore, ako bude iznad cenzusa, i sa gospodinom Šešeljem, i sa Ivicom Dačićem, ako pređu cenzus, to je moja ustavna obaveza“, rekao je predsednik Srbije za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari