Stamatović: Izborni postupak se može kontrolisati ako ima volje 1Foto: Milan Stamatović/Zdrava Srbija

„Razgovori opozcije i vlasti služe za kozmetičke popravke izbornog postupka, kojima vlast čini male ustupke, tako da se ništa spektakulatno neće promeniti“, ocenjuje za Danas Milan Stamatović, lider Zdrave Srbije i dugogodišnji predsednik opštine Čajetina, o međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji.

Zdrava Srbija, poput još nekoliko stranaka, u tim razgovorima učestvuje bez posrednika, ali predstavnici vlasti, kako naš sagovornik dodaje, nisu uzeli u razmatranje najveći deo zahteva te stranke.

„Rekli su da nema dovoljno vremena da se izmeni izborni zakon i da će to biti moguće drugom prilikom, tako da je, za sada, sve ostalo manje- više isto“, dodaje Stamatović.

Zdrava Srbija se, u tim razgovorima, kaže, posebno zalaže za digitalizaciju izborne procedure, elektronsko glasanje, postavljanje video- nadzora na svim biralištima, insistira na slobodi medija, koja bi podrazumevala odustvo cenzure i ravnopravno učešće predstavnika opozicije sa strankama na vlasti u programima sa nacinaolnim frekvencijama. Između ostalog, dodaje, protivi se funkcionerskoj kampanji predstavnika vlasti.

„Nema razloga da se ne digitalizuje izborna procedura, jer je taj proces odavno uveden u državnim i lokalnim organima. Time bi se sprečile zloupotrebe na biračkom mestu, ucene čanova biračkih odbora i zloupotrebe komletnog  izbrnog procesa“, smatra Stamatović.

„Na dosadanjim sastancima“, navodi, „slične ili iste zahteve su imale i ostale opozicione  stranke“, a „bilo je predloga da se ukine predizborna tišina i smanji broj potpisa za kandidature na svim izbornim nivoima“.

Na poslednjem sastanku, održanom 10. septembra, razmatrane su, navodi,  „manje važne teme, a ne suština problema“, te da je, zbog ekološkog protesta i promocije nove generacije oficira Vojske Srbije u Beogradu, otkazan sastanak, koji je trebalo da usledi sutradan, na kome je trebalo da bude Aleksandar Vučić.

„Po mojim informacijama, sledeći sastanak trebalo bi da bude do kraja ove sedmice i na njemu bi trebalo da bude i Vučić, ali nisu nam rekli tačan datum“, navodi naš sagvornik.

„Najveći spor sa predstavnicima vlasti je oko digitalizacije i demokratizacije izbornog procesa, njegove kontrole i slobode medija. Ako izborni porces ne može da se kontroliše, onda je sve ostalo iluzorno“, smatra Stamatović.

Na utisak da je pesimista i pitanje da li je dogovor moguć, on navodi da „ne bi bilo korektno da kaže da sadašnji izborni uslovi u potpunisti ne valjaju, jer je do sada, više od sedam puta, učestvovao na izborima i to po tri izborna zakona“.

„Izborni uslovi mogu da se poboljšaju i izborna prcedura može da se kontroliše, ako postoji dobra volja i organizacija. Na lokalnom nivou, to sam rekao na sastancima, možemo da obezbedimo kontrolu, ali to ne možemo na nivou države, jer za to nemamo resurse“. „Izbora će“, dodao je, „svakako, biti u aprilu sledeće godine, ali pitanje je da li će oni koji su na vlasti i dalje zloupotrebljavati zakone i procedure“,

O strankama koje razgovaraju sa predstavnicima uz posredovanje evroparalamentaraca, Stamatović kaže da „one imaju pravo da konsultuju inostrane institucije i nevladine organizacije i da se oslanjaju na njihovu podršku, ali da ZS smatra da imamo dovoljno kapaciteta da sami uredimo državu i da je to isključivo pitanje građana Srbije“.

„Niko ne treba da nam propisuje izborina pravila. Sami znamo gde grešimo i šta bi trebalo popraviti, u pravom demokratskom dijalogu, samo je pitanje da li za to postoji volja. Niko sa strane ne bi trebalo da vrši pritiske i da nam određuje bilo kakve uslove. Izborne zakone možemo da primenimo iz bilo koje evropske i demokratske države, ali ne znam zašto bi nam bili potrebni starnci u našim međustranačkim pregovorima“.

Na pitanje da li će biti moguće uskladiti eventualne dogovore opozicionih stranaka koje u tim razgovorima učestvuju uz posrednike i onih koje pregovaraju bez posrednika, kaže da je to „moguće, jer su u pitanju slični ili isti zahtevi“.

„Izborni uslovi mogu da se poprave, ali pitanje je koliko opozicija može da dozvoli vlasti da zloupotrebi izbornu poceduru. Nije problem samo izborni zakon, već je važnije to da se spreče zloupotrebe izbornog postupka. To mogu da spreče one stranke koje za to imaju resurse, koje će kontrolisati sva biračka mesta, zapisnike i biračke odbore, kako ne bi bilo sumnji u izborne rezultate“, poručio je Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije.

 Predsednički kandidat

„Iako je malo verovatno da će se izborni uslovi drastično izmeniti, ZS će izaći na izbore. Uvek smo spremni za izbore, ma kakvi bili izborni uslovi, a učestvovaćemo i na loklanim izborima u Mionici i Negotinu“, rekao je Samatović. Na pitanje da li će on biti kandidat za predsednika Srbije, kao što je to bio 2017. godine kada je osvojio oko 1,5 odsto biračkog tela, kazao je da je „stav stranke da se kandiduje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari