Stamenković (DJB): Poslanici da brane ustavni poredak 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović (arhiva)

Poslanica pokreta Dosta je bilo (DJB) Branka Stamenković izjavila je danas da su poslanici tog pokreta uputili otvoreno pismo svim poslanicima Skupštine Srbije i pozvali ih da potpišu zahtev za hitno sazivanje sednice parlamenta.

Na sednici bi „raspravljali o proglašenom vanrednom stanju i potvrdili tu odluku ili je odbacili“. Stamenković je, na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine, rekla da se u otvorenom pismu, koje su juče uputili poslanicima, pored ostalog navodi da je „institucija Narodne skupštine u velikoj opasnosti“.

„Oduzete su joj sve nadležnosti i praktično je suspendovana“, rekla je Stamenković. Ona je istakla da se „ovo dešava u trenutku u kome činjenica da su poslanike građani birali da u parlamentu štite njihova prava i interese ima poseban značaj“.

„Na svim državnim institucijama je velika odgovornost da u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije učine sve da kroz ovu krizu prođemo što bezbolnije“, ukazala je Stamenković.

Ona je podsetila da Ustav Srbije propisuje da odluku o uvođenju vanrednog stanja donosi Skupština Srbije, a da u slučaju da je donese bilo ko drugi parlament ima obavezu da u roku od 48 sati potvrdi ili poništi tu odluku. Ustav takođe propisuje, kako je rekla Stamenković, da u slučaju uvođenja ratnog ili vanrednog stanja Skupština Srbije zaseda bez poziva u punoj nadležnosti.

„Činjenica da su u periodu između 15. i 17. marta prekršene sve ove odredbe Ustava jasno govori da je ustavni poredak u Srbiji ugroženiji nego ikada u novijoj srpskoj istoriji“, istakla je ona.

„Pozivamo vas da zajedno odbranimo ustavni poredak u Srbiji tako što ćemo zaštititi integritet, dostojanstvo i nadležnost Narodne skupštine“, navodi se u otvorenom pismu.

Stamenković je rekla da poslanici „tokom vanrednog stanja, dok se ukidaju prava građana, moraju da budu u prvim redovima borbe protiv mogućih zloupotreba i davanja prevelike slobode bilo kom državnom organu da donosi eventualno nerazumne odluke pod plaštom borbe protiv epidemije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari