Stamenković: Maja Gojković glumi velikog brata 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

U zdanju Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića od septembra će gotovo svaki ćošak biti pokriven video-nadzorom, jer će u zgradi i ispred nje biti postavljeno 111 kamera.

Vlast uvođenje novog video nadzora pravda obećanjima da u parlamentu više neće moći da se ponovi slučaj od pre nekoliko meseci, kada je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao da je u ulaznom holu Skupštine gazio hrvatsku zastavu, zbog čega je delegacija te zemlje, sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem na čelu, prekinula zvaničnu posetu Srbiji. Opozicija, međutim, tvrdi da Maja Gojković pokušava da glumi Velikog brata, kako bi dodatno disciplinovala poslanike , ali ne samo opozicije, već pre svega poslanik vladajuće koalicije.

Skupština Srbije raspisala je javni konkurs uvođenja sistema video-nadzora, a traži najboljeg ponuđača koji će ugraditi 76 unutrašnjih kamera, 23 koje će pokrivati fasadu.

Planirano je i da šest kamera snima ulaz i prilaze kojima se automobilima može doći skoro do vrata, a dve pokretne i dve fiksne kamere namenjene su da „uhvate“ panoramske snimke okoline. Biće postavljene i dve antivandalske kamere sa posebnom zaštitom, koje se teško uništavaju i snimaće deo ispred zdanja. Prema planu, tokom jula će biti izabran pobednik konkursa koji se bira po principu najniže ponuđene cene.

Tokom avgusta će trajati radovi, a posle postavljanja sistema biće sprovedena i obuka zaposlenih u parlamentu kako da koriste video-nadzor, koji će raditi bez prestanka.

„Pravo je pitanje koja je svrha tih 111 kamera – bezbednost ili nadgledanje zaposlenih . Sa druge strane ne bi bilo loše proveriti koja će firma proći na tenderu i proveriti da li motiv leži u činjenici da se namešta neki novi posao za ljude bliske vlasti. Slično smo imali i u Kosovskoj Mitrovici koja je u celosti pokrivena kamerama u vrednosti od oko milion evra, pa ubiše čoveka i osim što niko nije video, ni kamere ništa nisu zabeležile. Zato ostaje pitanje koja je svrha postavljena istih tih kamera i da li će uopšte da rade“, kaže Tatjana Macura , predsednica poslaničkog kluba Slobodni poslanici .

I Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke smatra da je postavljanje novog video nadzora u parlamentu Srbije, bez obzira što je ogroman broj prostora na Trgu Nikole Pašića već pokriven kamerama, samo dokaz da ova vlast ne zna šta su prioriteti građana Srbije. „Predsednica parlamenta Maja Gojković nastavlja da se bahati o trošku svih nas, dok dobar deo škola i vrtića nema preko potreban video nadzor. Verovatno će i ovo biti još jedna u nizu sumnjivih, korupcionaških nabavki koje će obeležiti naprednjačku vladavinu“, kaže Aleksić, dok Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS i dugogodišnji poslanik primećuje da u parlamentu postoji već ogroman broj kamera. On ne vidi potrebu za uvođenjem novog video nadzora, osim ukoliko rukovodstvo parlamenta ne namerava da kamerama pokrije i kancelarije poslanika, što bi bilo nedopustivo.

„Bolje bi bilo da Skupština uloži sredstva za završetak e-parlamenta koji bi omogućio kvalitetniji i transparentniji rad“, zaključuje Đurišić .

Branka Stamenković, poslanica DJB smatra da se osnovni problem od koga pati narodna skupština neće rešiti ubacivanjem većeg broja kamera, već izbacivanjem zvonca. Ona napominje da Maja Gojković, umesto da radi na podizanju autoriteta i poštovanja Narodne skupštine u javnosti tako što će poštovati poslovnik o njenom radu, ona sve čini da uruši imidž parlamenta kako bi se dodvorila izvršnoj vlasti i autokrati Vučiću.

„Nije joj dovoljno što zbog stihijskog rada bez ikakvog plana Skupština već izaziva podsmeh građana, nego sada planira da glumi i velikog brata koji kontroliše i ucenjuje poslanike, i to sve odreda – uključujući i poslanike vladajuće koalicije“, ističe Stamenkovićeva.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović ocenjuje da Srbija klizi u totalitarizam. On napominje da više nema ni slobodnih medija, ni slobodnih izbora , ni slobodne parlamentarne debate, a izgleda više neće biti ni slobodnog kretanja po parlamentu.

„Žao mi je što se Maja Gojković, koja sve eksplicitnije pokazuje patološku sklonost ka mobingu, nije ranije setila tih kamera. Tako ne bi bila u mogućnosti da slaže masnicu koja se na njenoj ruci pojavila dva dana nakon što je medijima objavila da nas je sama izbacila, svojom snagom, iz kabineta. Građani bi mogli da vide i kako je poslaniku Dveri Ivanu Kostiću otela iz ruku transparent Kosovo je Srbija. Naprednjaci su do sada promovisali razne nastranosti , pa im je voajerizam došao na red“, zaključuje Marija Janjušević, poslanica Dveri.

A Marinika Tepić, poslanica Nove stranke, kaže za Danas da ne zna sa koliko je do sada kamera pokrivena unutrašnjost parlamenta, ali da joj se čini, obzirom na paranoidne manifestacije predsednice Gojković, da ih ima dovoljno, jer ona čuje i vidi ono što niko od sto poslanika oko nje ne primećuje. „Ništa me ne čudi, pa ni postavljanje 111 novih kamera, jer ionako živimo u zarobljenoj državi Vučića, Malog, Brnabić i njihove bratije, ističe Tepićeva.

Vlast bez odgovora

Šta o postavljanju novih kamera misle poslanici vlasti, Danas nije uspeo da sazna jer on očigledno ustaljenom običaju izbegavaju da odgovaraju na pitanja naše redakcije. Nismo tako uspeli da dobijemo odgovor ni koliko kamera trenutno funkcioniše na Trgu Nikole Pašića, i da li je tačno da je samo deo glavnog ulaza nepokriven, kako se tvrdilo nakon incidenta trojice radikala, predvođena Vojislavom Šešeljem, oko cepanja hrvatske zastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari