Stano: Bilo kontakata u dijalogu Beograd-Priština, ali ne i specifičnih sastanaka 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Delovanje u okviru dijaloga Beograd-Priština na raznim ravnima je uvek u toku i mada „zasad nije bilo nekih specifičnih sastanaka, bilo je kontakata na različitim nivoima“, izjavio je danas portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Stano je tako odgovorio na pitanje novinara da li Evropska unija (EU) planira neki susret u sklopu dijaloga krajem ovog meseca ili u septembru.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je istakao da će EU „blagovremeno obavestiti“ ako bude došlo do susreta stručnih timova, pregovarača ili dijaloga na najvišoj ravni.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak izjavio je posle poslednjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu da je postignut „vrlo mali napredak“ i da je jedini dogovor da se dijalog nastavi.

„Sastanak je bio težak i pokazao je veoma različite pristupe dve strane normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Posledica toga je vrlo malo napretka postignutog danas“, rekao je Lajčak.

Vučić je nakon sastanka 19. jula izjavio da delegacije Beograda i Prištine nisu mogle da se dogovore ni oko čega, jer su predstavnici Kosova odbili sve predloge EU.

On je novinarima rekao da premijer Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio niti jednu od tri tačke iz predloga EU, a da je govorio kako je Srbija izvršila tri genocida nad kosovskim Albancima.

„Dobili smo predlog EU koji je usaglašen sa glavnim pregovaračima. Srbija je u potpunosti prihvatila sve tri tačke, da intenziviramo zajedničke napore na identifikaciji ostataka nestalih osoba, da se uzdržavamo od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu i da se glavni pregovarači sastaju jednom mesečno i da pripremaju sastanke na visokom nivou“, kazao je Vučić.

Kurti je izjavio posle sastanka u Briselu da nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji.

„Mi ćemo se pobrinuti da svi ostvaruju svoja prava. Kosovo je bilo pod međunarodnim protektoratom, pod Unmikom, Euleksom, sada pod Specijalnim sudom, i mi smo uvek bili pod nadzorom međunarodne pravde, što nije bio slučaj sa Srbijom“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari