Stefanović: Ciničan i isprazan zaključak parlamenta 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Dok su poslanici juče u skupštinskoj sali razgovarali o Izveštaju Evropske komisije, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović je ispred zgrade Narodne skupštine održao konferenciju na kojoj je izneo o čemu poslanici ćute a napisano je u Izveštaju.

– Dužan sam da vam kažem da u zaključku koji će biti usvojen nema nijedne reči o tome da u Izveštaju piše da je u Srbiji ugrožena vladavina prava, da se vrši pritisak na novinare i medije, da nemamo ni slobodu ni ljudska prava niti da smo na evropskom putu. Nema reči ni o izveštaju Fridom hausa koji kaže da je Srbija zarobljena država od strane hibridnog režima ili o izveštaju Reportera bez granica koji kažu da je Srbija suštinski uništila medijske slobode i maksimalno pojačala pritisak na medije, niti ima reči o izveštaju iz Bazela koji kaže da smo najkorumpiranija država u Evropi. Nema u zaključku da Srbije nije napravila nikakav napredak u izbornom procesu ili pravosudnom sistemu, da su najveći mediji favorizovali vladajuće strukture, da nijedan preporuka OEBS nije usvojena, da postoji ozbiljna zabrinutost zbog pritiska na pravosuđe, zabrinutost zbog korupcije u Srbiji, i ozbiljna zabrinutost zbog pretnji, uznemiravanja i nasilja nad novinarima, kao i da nema napretka u stvaranju okružanja za slobodno izražavanje. Srbija ne da nije napredovala nego je gurnuta i skrajnuta u najdublju rupu i mrak jer osam godina nema reformi ni u jednoj oblasti – naveo je Stefanović.

On je konstatovao da ovako ciničan i isprazan zaključak Skupštine, u kojem nema činjenice kojilo je Izveštaj Ek negativan, nikada nije video.

Prema njegovim rečima, za loše stanje u Srbiji „nije kriv Brisel, kako tvrdi Aleksandar Vučić, koji kaže da živimo u zlatnom dobu, nisu krivi građani kako tvrdi ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici, nisu krive ni okolnosti kako tvrde premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, već isključivo vlast SNS“.

On je istakao da su ljudi koji sede u Skupštini nelegalno i nelegitimno izabrani i da ne predstavljaju nikoga sem svoju partiju.

Stefanovićevo obraćanje novinarima pratio je uobičajeni repertoar Sime Spasića, predsednika Udruženja porodica otetih i ubijenih na Kosmetu, koji je najpre nerazumljivo, i ovog puta bez megafona, skandirao a zatim dizao transparente o otetim žrtvama na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari