Stefanović pisao ambasadorki Velike Britanije: Šta stoji u tajnom ugovoru o Moravskom koridoru 1Borko Stefanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović zatražio je od ambasadorke Velike Britanije u Srbiji Šian MekLeod da pomogne u pronalaženju informacija i „pune istine“ o aranžmanu između Vlade Srbije i Agencije Ujedinjenog kraljevstva za finansiranje izvoza (UKEF).

U pismu ambasadorki, Stefanović navodi da veruje da je UKEF, kao britanska Vladina agencija, zaključila tajni ugovor sa Vladom Srbije za kreditiranje izgradnje autoputa koji povezuje Kruševac i Kraljevo sa postojećim autoputevima u Srbiji.

„Ovaj projekat je poznat kao Moravski koridor. Ne postoje javno dostupni podaci oko ovog aranžmana i kredita za izgradnju i građani Srbije nemaju saznanja oko iznosa novca obezbeđenog za ovaj projekat, niti o visini kamata predviđenih za finansiranje izgradnje Moravskog koridora u Srbiji“, naveo je Stefanović.

Naglasio je da je transparentnost glavni cilj povezan sa bilo kojim poslom trošenja javnog novca i da naš narod ima pravo da zna koliko novca će morati da plati UKEF agenciji i koja je ukupna suma obezbeđena za izgradnju Moravskog koridora.

„Moja je dužnost da Vas obavestim da smo pokušali da obezbedimo bilo kakvu informaciju vezanu za ovaj finansijski aranžman između UKEF i Vlade Srbije, ali bez uspeha. Detalji ovog dogovora su umotani u tajnovitost i mrak, bez bilo kakvog opravdanog razloga. Verujemo da spomenuti finansijski aranžman između UKEF i Vlade Srbije mora biti otvoren za javno istraživanje, uvid i potpuno trnansparentan“, napisao je Stefanović ambasadorki Velike Britanije.

Prema njegovim rečima, ne postoji ništa u vezi ovog kreditiranja i obezbeđivanja finansijske kreditne potpore izgradnji Moravskog koridora što mora biti sakriveno, posebno jer je UKEF javna agencija, pod javnom i državnom kontrolom Ujedinjenog kraljevstva, koja se finansira od strane britanskih poreskih obveznika.

„Mi u Srbiji takođe verujemo da je javno finansiranje, budžetiranje, kreditiranje i pravljenje aranžmana sa stranim Vladama kojima se dodatno kreditno opterećuju naši građani, stvar koja mora imati svoju otvorenost za procenu javnosti, kao i da naša javnost mora znati za detalje aranžmana, kao uostalom i britanska javnost“, ocenio je zamenik predsednika SSP.

Stefanović je istakao „nejasnoću“ oko finansiranja izvoza UKEF, što je primarna funkcija ove britanske vladine agencije, sa izgradnjom autoputa Moravski koridor od strane američko-turskog konzorcijuma i u kakvoj je vezi finansiranje britanskog izvoza za izgradnjom ovog puta koji ne vrše britanske firme.

„Molimo Vas da nam odgovorite koji je tačno iznos sredstava opredeljen za izgradnju projekta Moravski koridor u Srbiji a koji je obezbedila britanska vladina agencija UKEF i sa kojim kamatnim stopama? Molimo Vas da nam pomognete da raščistimo ovaj dogovor i aranžman i da dozvolimo srspkoj i britanskoj javnosti da imaju pun uvid u detalje finansijskog dogovora između UKEF i Vlade Srbije“, zaključuje se u pismu Stefanovića upućenom ambasadorki Velike Britanije u Srbiji, Šian MekLeod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari