Stojanović: Međunarodna zajednica da upali alarm zbog pada demokratije u Srbiji 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Politički analitičar Boban Stojanović ocenio je danas da bi međunarodna zajednica trebalo da „upali alarm“ i utiče na podizanje demokratije u Srbiji na viši nivo.

Stojanović je u izjavi za agenciju Beta naveo da je izveštaj Fridom hausa da Srbija više nije među demokratskim zemljama „još jedan u nizu izveštaja koji to pokazuju“, ali je dodao da smatra potrebnim da se Evropska unija više bavi tim pitanjem.

Prema njegovoj oceni, trenutno u Srbiji nije pitanje Kosova jedino značajno, već treba rešavati pitanja „na neki način osnovnih sloboda građana Srbije“ i podizanja demokratije.

Stojanović je naveo da od aktuelne političke vlasti u Srbiji ne očekuje da se bavi podizanjem demokratije, jer, kako je kazao, ključne zamerke izveštaja su kontrola medija i veliki broj propagandnih medija.

„Toga smo svi svesni i to nije nešto što će da se promeniti“, rekao je on i dodao da bi EU trebalo da „konačno“ stavi po strani druge stvari i počne da se bavi pitanjem sloboda građana.

Stojanović je zaključio da je izveštaj Fridom hausa potvrda priči dela opozicije i nevladinog sektora, već dugi niz godina.

Srbija u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa prvi put posle 2003. nije svrstana u „delimično konsolidovane demokratije“ već u kategoriju „hibridnih režima“ u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Kako se navodi u izveštaju „Zemlje u tranziciji“ kojim je obuhvaćeno 29 zemalja bivšeg SSSR i Istočne Evrope, korak unazad iz kategorije „delimično konsolidovanih demokratija“ u kategoriju „hibridnih režima“ pored Srbije načinila je i Crna Gora, dok su Kosovo i Sevrena Makedonija jedini u regionu Zapadnog Balkana ostvarili napredak.

Pojam „hibridni režim“ odnosi se na države u kojima vlast istovremeno može da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore, u kojima su demokratske institucije krhke i postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i građanskih sloboda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari