Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova, Vučić ― nismo ugrozili mir 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom situacija na Kosovu i Metohiji koju je, kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, Stoltenberg ocenio kao zabrinjavajuću.

Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, navodi se u saopštenju.

„Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici ‘gromoglasno ćute'“, naglasio je Vučić.

On je dodao da su svi „iznenada zabrinuti kada na teritororiji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje, ili ne bi smeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri“.

Vučić je istakao da Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala i da će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali da i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će oklopne jedinice kosovskog premijera Aljbina Kurtija biti povučene sa severa Kosova i Metohije.

Na kraju, uz zahvalnost generalnom sekretaru Stoltenbergu „na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu“, Vučić je postavio pitanje koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila danas, juče ili bilo kad, navodi se u saopštenju

Dvojica sagovornika dogovorili su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu.

Vučić sa Boreljom: Poziv na strpljenje i nastavak dijaloga u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đozepom Boreljom, koji je pozvao na strpljenje, očuvanje mira i nastavak dijaloga u Briselu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala, sve međunarodne pravne propise.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da pruža podršku regionalnom miru i stabilnosti „uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari