Inicijativa Ne davimo Beograd:Stop betonizaciji Novog Beograda 1

Inicijativa Ne davimo Beograd održala je protestnu akciju u bloku 63, zbog plana da se na toj lokaciji izgradi novi stambeno-komercijalni objekat.

Tokom akcije, aktivisti su parcelu ogradili kako bi ukazali na „planirano uništavanje i poslednje zelene površine u ovom bloku, o kojoj komšije nisu dobile priliku da se izjasne“.

Gradska uprava grada Beograda prodala je ovu zelenu površinu putem licitacije Građevinskoj direkciji Srbije, u aprilu prošle godine, a na površini od preko 8.000 kvadratnih metara, planirana je izgradnja objekta stambeno-komercijalne namene, visine preko 10 spratova, navela je inicijativa.

Sa planiranih 40.000 kvadratnih metara, upozorava Ne davimo Beograd, novi objekat biće veličine jedne Beograđanke.

„I ova prodaja uklapa se u mantru – gde god vidiš slobodno mesto, tu zgradu posadi. I ova prodaja je još jedna potvrda potpunog isključivanja građana i lokalne zajednice iz procesa donošenja odluka o sopstvenom okruženju. Posledica je da će još jedna od retkih slobodnih zelenih površina duž ulice Jurija Gagarina biti popunjena, a to znači manje prostora za decu, više saobraćajnih gužvi, manje mesta u vrtićima, veće zagađenje i lošiji kvalitet života za sve“, navodi se.

Inicijativa je najavila novo okupljanje sledeće nedelje na istoj lokaciji kada će biti započeto prikupljanje potpisa za očuvanje ove poslednje livade, uz poruku „Stop betonizaciji Novog Beograda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari