Stručnjaci: Izveštaj kosovske Vlade o dijalogu ništa novo 1Foto: RTK

Vlada Kosova usvojila je izveštaj o dostignućima i izazovima u ostvarivanju sporazuma postignutim u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, a poznavaci političkih prilika i politički analitičari ocenjuju da on nije od posebne važnosti i da ne predstavlja relevantan dokument, prenosi RTK.

Kako prenosi RTK, s obzirom da se dijalog između Beograda i Prištine održava na nivou predsednika ovaj dokument nije relevantan.

Lider Progresivno demokratske stranke i nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić kaže da izveštaj o dostignućima i izazovima u ostavrivanju sporazuma postignutim u dijalogu ne predstavlja ništa novo. Za Rašića je neobično da premijer predstavlja izveštaj, s obzirom da je na poslednjem sastanku u Briselu prisustvovao predsednik Kosova Hašim Tači.

-Ja bih mogao da razumem da su oni to uradili zajedno ali u ovom slučaju mislim da je apsolutno neadekvatno da premijer podnosi izveštaj, makar taj izveštaj imao samo tehnički karakter. Znamo da je sa predsednikom u Briselu bila i jedna politička delegacija koja je mogla da predstavi drugi ugao tih razgovora koji su vođeni ali od toga nema ništa i opet se, kao i do sada, koriste stalne fraze, nema detalja i novina, a svi znamo da se suština krije upravo u detaljima, rekao je Rašić prenosi RTK.

Profesor Ustavnog prava u Prištini Mazlum Baraliu ocenjuje da izveštaj sam po sebi ne znači ništa ukoliko nema rezultata dijaloga.

-U celokupnom procesu dijaloga nije bilo rezultata, puno toga nije ostvareno, kada ovo kažem mislim na sporazume koji su dogovoreni, tako da je za sada taj reziltat nepostojeći. Ne znam kako će izveštaj oceniti skupština jer posle vlade on će se razmatrati u i skupštini ali zaista mislim da se nije dogodilo ništa što bi moglo da se predstavi kao rezultat, rekao je Baraliu.

Politički analitičariI izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku u Beogradu Mišel Zubenica smatra da izveštaj koji je juče predstavio premijer Ramuš Haradinaj pokazuje da ne postoji potpuna volja za kompromisom ni od strane Beograda ni od strane Prištine.

-Potrebno je još pregovora oko raznih detalja koji treba da se usaglase između Beograda i Prištine kako bi se možda i došlo do potpunog rešenja i konačnog potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa ali je zato bitno da međunarodna zajednica, a posebno Brisel još više pojača svoju pažnju na obe strane kako bi u dogledno vreme i došlo do konačnog dogovora, rekao je Zubenica prenosi RTK.

Predstavljajući izveštaj premijer Haradinaj je rekao da je ovo nova praksa i da će on biti predstavljen i Skupštini Kosova, kako bi i poslanici bili u prilici da saznaju detalje, tok i dijlaoga ali i izazove. Podestimo, dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Hašim Tači poslednji put su seli za pregovarački sto u Briselu krajem prošlog meseca, piše RTK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari