Šutanovac: Psi laju, karavani prolaze 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin izjavio je juče da će biti veoma teški razgovori predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu koje će voditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Objašnjenje koje je dao u prilog toj konstataciji, a to je da se razgovara sa ljudima koji izrazito, kako je rekao, mrze „naš narod i državu“, bio je povod da pitamo sagovornike Danasa, bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca i Gorana Miletića, direktora za Evropu organizacije Civil Rights Defenders, koliko su opasne ovakve izjave onih koji se nalaze na najvišim državnim funkcijama i, pritom, imaju ni manje ni više nego vojsku i resurs odbrane pod svojom ingerencijom, a sve uoči sastanka u Vašingtonu, 4. septembra, koji je naznačen kao jedan od najznačajnijih za rešavanje ključnog pitanja od najvećeg državnog značaja.

Naime, Aleksandar Vulin je doslovce rekao sledeće: „Svaki taj sastanak je izuzetno težak, nikada tu nema ništa lepo, razgovarate sa ljudima za koje znate da iskreno mrze vaš narod i vašu zemlju i koji imaju samo jedan interes, a to je da vam nekako naškode. Ali, morate da razgovarate.“

– Upravo je politika mržnje koju zastupa ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom devedesetih godina dovela do toga da se Srbija sukobi sa svojim nekadašnjim saveznicima i ceo dotadašnji okvir okrene na naopačke. Tradicionalni saveznici su nam postali neprijatelji. Taj duh devedesetih i dalje provejava kroz Vulina – ističe Dragan Šutanovac za Danas.

Prema rečima našeg sagovornika, takva politika je direktno uperena protiv interesa građana Srbije.

– Vulin i ono što on izjavljuje sa pozicije ministra odbrane ide u korist treće strane, a to je da se Srbija nikada ne nađe u zajednici evropskih zemalja. Da sve vreme bude kamen u cipeli Zapadne Evrope. Vulin i njegova bizarna stranka su, nadam se, samo odraz onog – psi laju, karavani prolaze… – zaključuje Dragan Šutanovac za Danas.

Prema rečima Gorana Miletića, ministar Vulin može kao građanin imati populističke stavove koji su možda nekome zanimljivi samo zato što su pojednostavljena verzija komplikovane stvarnosti.

– Njegovo je ljudsko pravo da sebi interpretira stvarnost na način na koji želi. Međutim, kao predstavnik vlasti, kojeg svi mi građani plaćamo novcem od poreza, ministar Vulin je dužan da bude objektivan i govori istinu. Širenje predrasuda i stereotipa o albanskom narodu koji stalno „mrzi srpski narod“ i „želi da naškodi“ je matrica koja je potpuno neprihvatljiva u XXI veku i više je prikladna za neka ružna prošla vremena. Štaviše, posebno je opasno što je ovo izgovara ministar odbrane koji upravo mora objektivno da sagledava stvarnost – kaže Miletić za naš list.

Nažalost, dodaje on, stavovi ministra Vulina su nešto što velika većina građana voli da čuje i što je odavno prihvaćeno kao aksiom.

– Rečenica da Albanci ne mrze Srbe se u Srbiji dočekuje sa podsmehom. Verovanje da postoje takvi „iskonski neprijatelji“ koji uvek žele zlo uvek ide naruku vlastima, kojima su neprijatelji preko potrebni – zaključuje direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari