Sutra novi protest Jedan od pet miliona u Beogradu 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Građanski protest pod nazivom „Jedan od pet miliona“ održaće se sutra u Beogradu u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a na skupu će govoriti profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Marija Bogdanović, umetnik Marko Šelić Marčelo i predstavnica Udruženja malinara Slađana Stanković.

Posle govora kolona će krenuti u protestnu štenju od Platoa do zgrade Predsedništva, zatim do Radio-televizije Srbije (RTS) i na kraju do zgrade „Politika“.

Studenti Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu sutra takođe organizuju šetnju od njihovog fakulteta do Platoa. Šetnja ispred FPN-a počinje u 15.30 časova u ulici Jove Ilića 165.

Podršku građanima koji protestuju uputili su do sada i nastavnici i profesori Filozofskog fakulteta, FPN-a, Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Union, Fakulteta dramskih umetnosti, Ekonomskog i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Takođe, više od 400 umetnika i stručnih saradnika u kulturi potpisalo je peticiju podrške građanskim protestima koji se dešavaju u Srbiji, kao i više od 100 advokata.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika GI SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan građanima šta će učinit da promene sistem u Srbiji i u kojoj će građani birati ne vlast, već servis građana.

Protesti se od skoro petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, poput Niša, Novog Sada, Kragujevca, Čačka i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari