Svaki tajming za grupisanje je dvosekli mač 1Foto: Medija centar

Opozicija ne bi smela sebi da dozvoli da je opet iznenade neki izbori, pa bi bilo bolje da odmah krene u rad na terenu po Srbiji i oformi neku vrstu saveza kako bi birače pripremili za zajednički nastup.

Ipak, zbog različitih stavova i mogućih međusobnih svađa koje bi eventualno kulminirale i ponovo razjedinile opoziciju i to pred izbore, okupljanje odmah u zajedničku formaciju možda i nije tako dobra ideja, smatraju sagovornici Danasa koje smo pitali šta bi imalo veći efekat – udruživanje opozicije odmah u savez, koji je nedavno predložio Dragan Đilas, drugoplasirani kandidat za gradonačelnika na beogradskim izborima, ili okupljanje neposredno pred izbore.

Đilas je prošle nedelje predložio svojim koalicionim partnerima plan za formiranje saveza bez predsednika u koji bi ušli PSG i Narodna stranka, ali i ostale stranke demokratske opozicije, koji bi, između ostalog, podrazumevao zajedničko delovanje u Srbiji i da svi politički akteri zamrznu svoje pojedinačno delovanje. Đilas je stava da je bolji čvrst savez nego labava predizborna koalicija. Reakcije na tu ideju nisu bile najpozitivnije. Uglavnom su svi spremni na razgovor, ali se i iz PSG i iz NS libe javno da kažu da nisu spremni da zalede svoje organizacije, već naprotiv žele da ih samostalno jačaju van saveza koji je moguć, ali pred izbore. U međuvremenu, i u javnosti ali i među opozicionim akterima kao da je nastalo zatišje o ovoj temi.

Boban Stojanović, politički konsultant Demostata, za Danas kaže da je sigurno bolje odmah oformiti neki savez kako opoziciju izbori ne bi „iznenadili“, kao što su redovni gradski izbori iznenadili pola opozicije i zatekli ih u stanju da ni kad su raspisani nisu znali kako će nastupiti na njima.

– Tako bi sa jedne strane pripremili birače za zajednički nastup na izborima i odmah krenuli u organizaciju i rad na terenu i pripremu za naredne izbore. Opozicija mora što pre da krene u pripremu za izbore, jačanje svih pojedinačnih organizacija i kreiranje mreže odbora i razvoja po Srbiji. Ukoliko će da se grupišu i prave saveze, to moraju što pre – jer je čekanje na raspisivanje nekih izbora uvek kasno. Posebno što se sa Vučićem nikada ne zna kada mogu da budu izbori. Čvrst savez ili labava koalicija – verovatno je tehničko pitanje uređenja, ali bez jasnih ciljeva i jako dobre organizacije, teško da će uspeti da uzdrmaju vlast SNS-a – navodi Stojanović.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, pak smatra bi veći efekat za opoziciju imalo ujedinjavanje koje bi se dogodilo u periodu što bližem izborima.

– To kažem iz dva razloga. Najpre, jer su ideologije ili stavovi opozicionih organizacija drugačije. U skladu sa tim, svaka od njih treba da na osnovu svog programa stiče poverenje različitih birača ili ciljnih grupa. Na osnovu tog stečenog poverenja, a pred izbore, lideri opozicije treba da razgovaraju i nađu donju granicu zajedničkog imenitelja i da se udruže u jednu ili više kolona. Drugi razlog je taj što je do izbora isuviše dug period pa se može desiti da ako se sada ujedine, lideri opozicije se do njih mogu posvađati i razjediniti. Pokazalo se, čini mi se, da se mnogo bolje slažu razjedinjeni nego ujedinjeni. Ako bi se posvađali pred izbore, napravili bi sebi veću štetu nego da se uopšte nisu ujedinjavali – objašnjava Pejić. On opoziciji savetuje da bude hrabra i da iznosi stavove o svim pitanjima i da se na osnovu toga pred izbore ujedini, jer, kako kaže, puno ujedinjavanje ne donosi ništa. To se, navodi on, videlo na koaliciji DJB i Dveri, jer prost zbir rejtinga ne znači uspeh.

Predsednik PSG Saša Janković je za FoNet rekao da smatra da bi opozicija trebalo da crpi snagu iz jedinstva različitosti. On se protivi ideji „jednostarešinstva“ i napominje da PSG „ne može da stupi u uniju sa vrednosno različitim organizacijama“. On se „zalaže za jedinstvo opozicije kroz demokratski savez“. „Pokret slobodnih građana ne može da stupi u uniju sa vrednosno različitim organizacijama“, naglasio je Janković, „ali to ne znači da ne treba zajedno da smene Vučića“. „Dakle, savez opozicije bi trebalo da bude sredstvo, a ne cilj“, zaključio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari