Sveštenici SPC: Živimo u diktaturi, to mora da se menja 1

Aleksandar Vučić je prigrabio sve, a nema prava da to radi.

Ponaša se kao diktator i tiranin, sve je uzurpirao, narod se ništa ne pita. „Najbolji student Pravnog fakulteta“ na taj način krši i Ustav i zakone. To mora da se menja, govore naizmenično protojerej Miomir Jevtić i protojerej Bogosav Stanković, odgovarajući na pitanje Danasa zašto učestvuju na protestima „1 od 5 miliona“.

Protojereji Jevtić i Stanković su redovni učesnici protestnih okupljanja u Nišu, na koja dolaze svakog petka uveče, prelazeći po tridesetak kilometara, pošto „žive u Aleksincu“. U prvim su redovima, u razgovorima sa govornicima i građanima, sa kojima „razmenjuju misli“ ili se fotografišu. Retki su sveštenici Srpske pravoslavne crkve koji se mogu videti na aktuelnim protestima u Srbiji.

– Narod u Srbiji je obespravljen i ugrožen, uzeta su mu mnoga prava. Živi u siromaštvu i bedi, mnogi rade za stotinak evra mesečno. Penzionerima je otet deo penzija. Na delu je izdaja Kosova i Metohije. Državni resursi se rasprodaju. Medijski smo uništeni. Naše mesto je ovde, Crkva je uvek bila uz narod, i u vreme komunizma i titoizma…- glasi nastavak objašnjenja ovih sveštenika zašto su deo aktuelnih građanskih protesta.

Na naše pitanje: da li strahuju da bi zbog aktivnog učešća na protestima i istupanja u javnosti mogli trpeti posledice, naši sagovornici odgovaraju različito. Protojerej Stanković kaže da ne strahuje, dok njegov kolega Jevtić misli unekoliko drugačije: „Posledice će da dođu, ali šta su one u odnosu na situaciju u kojoj se nalazi naš narod i diktaturu u kojoj živimo?“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

28 reagovanja na “Sveštenici SPC: Živimo u diktaturi, to mora da se menja”

 1. Svaka cast ovim hrabrim ljudima.Ne boje se da kazu istinu iako su iz malog mesta.To su oni retki koji postuju svoj narod i Boga.

   • u kome je pre masovnog iseljavanja živelo oko 300000 stanovnika može da se nazove velikim gradom onda moram da te obavestim da ovi sveštenici nisu nišlije, dolaze iz Aleksinca na proteste. Aleksinac je daleko od velikog grada.

  • Dobro si rekao botino,
   Irinej je Parti (SNS)jarh
   i treba ga svakako menjati jer ne sluzi Bogu i narodu vec sluzu Vucicu.
   Ova dva svestenika izlaze na proteste sa svojom narodom i treba im odati priznanje za hrabrost u ovim mucnim vremenima!

  • Patrijarh Irinej je zadovoljan, umivenim radikalom,A.Vucicem. Da nije tako ne bi sa njim obilazio okolne zemlje, poput Banja Luke u BiH.. i sl.
   To se naziva patriotizmom. .

  • A da su za Vucica, bilo bi „Evo, i crkva ga podrzava“. Patrijarha je izabrao Sabor, tj. episkopi. Ovi svestenici nemaju pravo glasa kada je izbor patrijarha u pitanju. Glasaju na drzavnim izborima, kao i svi mi. Kao po obicaju, nemate pojma.

  • Patrijarh se ne menja. Postoji jedna izreka, koja glasi: ,,patrijah se truje ili štuje“

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.