SZS: Vlast kreira lažni suficit 1Foto: Stanislav Milojković

Ovaj završni račun pokazuje da 12 milijardi dinara planiranih rashoda nije izvršeno u prošloj godini. Ali zato njihova struktura pokazuje da se ne štedi na reprezentaciji, tekućim troškovima i službenim automobilima, rekao je danas šef odborničke grupe SZS Nikola Jovanović.

„Ova vlast kreira lažni suficit, a ne ulaže u infrastrukturu i njeno održavanje, zato pucaju cevi, nema grejanja i dešavaju se katastrofalne poplave, koje su rezultat lošeg rada gradske vlasti, ne samo meteoroloških uslova“, rekao je danas u holu Skupštine grada Jovanović, na konferenciji za medije održanoj neposredno pre zasedanja gradskog parlamenta.

Na temu završnog računa, koji je jedna od najbitnijih tačaka današnje sednice, on je naveo podatak da je u delu Sekretarijata za investicije svega 58 odsto planiranih i realizovano.

„Samo jedan projekat je potpuno realizovan, ugovor o izgradnji žičare je potpisan 28. decembra. Izvođaču je već isplaćeno 267 miliona dinara iako projekat žičare još nema građevinsku dozvolu, a samo za prošlu godinu planirano je da se izdvoji 320 miliona dinara, što je iznos identičan potrebnom za održavanje kišne kanalizacije“, naveo je Jovanović.

On je gradskoj vlasti postavio pitanje gde je nestalo 313 miliona dinara namenjenih za kišnu kanalizaciju, jer se, kako kaže, u završnom izveštaju ne vidi gde je taj novac potrošen. Jovanović je dodao da završni račun ne sadrži izveštaj revizora, što je zakonska obaveza.

„Osuđujem gradsku vlast za katastrofu koja se desila pre dva dana. Još 2015. Skupština je usvojila akcioni plan u kome stoji da se narednih godina, tokom proleća i leta, očekuje 40 odsto kišnih dana. Nadležnost brige o tome predata je preduzeću Beogradvode, koga se grad odrekao i predao ga republici. Zato ne može vlast da bude nespremna za ovakve vremenske uslove“, zaključio je Jovanović.

Odbornik SZS i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da je tokom prekjučerašnjeg nevremena pola Novog Beograda bilo potopljeno jer dve crpne stanice, Gazela i Galovica, nisu radile ovih dana, zbog nestanaka struje, pa se voda vraćala odakle je i došla.

„Te crpne stanice imaju agregate i nije postojao razlog da ne rade, osim što se u njih ne ulaže, kao ni u ostale komunalne sisteme u Beogradu. Fingira se dobit, 85 odsto para se prebacuje u budžet iz preduzeća, koja zbog toga propadaju“, naveo je Đilas i dodao da su „velike kiše i ranije padale, ali se ništa slično ovim poplavama nije dešavalo“.

On je odgovorio na optužbe vlasti da je grad pod poplavama jer prethodna vlast, koja je otišla pre šest godina, nije održavala mrežu.

„Podaci govore da je Grad svake godine izdvajao oko 200 miliona dinara za održavanje kišne kanalizacije i čišćenje kanala. Za pet godina izgradili smo više od 51 kilometra vodovoda, rekonstruisano 98.702 metra, izgradili 58.974 metara kanalizacije, dve crpne stanice“, obrazložio je Đilas i naveo da „ne treba na tuđoj nesreći praviti političke poene“.

On je podsetio da je od 2008. do 2013. svake godine za investicije u budžetu izdvajano prosečno 293 miliona evra, dok je aktuelna vlast prošle godine u tu svrhu planirala 76 miliona, dok je u „najboljoj godini“ uloženo 82 miliona dinara.

„S druge strane, interesantno je da ovaj završni račun ima stavku Popularizacije značaja zaštite životne sredine, za koju je potrošeno čak 327 miliona dinara. Da je samo deo uložen u kišnu kanalizaciju, poplava ne bi bilo. Ovaj grad se ne razvija, on stoji, 100 metara ulice se gradi 420 dana, rekonstruiše se sve odjednom, Karađorđeva se radi 420 dana, Trg republike neograničeno. Ne radi se to tako“, zaključio je Đilas i naveo da je za vreme njegovog mandata Bulevar rekonstruisan za 180 dana, dok se radilo 24 sata dnevno.

Jutrošnje obraćanje lidera SZS novinarima pokušao je da omete Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica otetih i prognanih sa Kosova, koji je u isto vreme prijavio skup ispred zgrade Skupštine grada. On je govorio na megafonu u vreme kada je trebalo da počne konferencija, pa su se čelnici SZS povukli u hol zgrade, kako bi dali izjave. U holu se pojavio i Spasić, ali i predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać sa svojim pristalicama, pa je skupštinsko obezbeđenje pokušalo da iz zgrade udalji i jedne i druge. Nakon nadvikivanja, obezbeđenje je dozvolilo Bastaćevim pristalicama da prisustvuje konferenciji, kao i Spasiću pod uslovom da preda megafon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari