SZS bez odluke o povratku u Skupštinu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Nakon upozorenja zvaničnika Evropske unije o suspenziji demokratije u Srbiji i u sklopu popuštanja mera, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, najavio je mogućnost da se organizuje zasedanje Narodne skupštine.

Parlament bi, uz sva zaštitna dezinfekciona sredstva, maske i vizire trebalo da zaseda u roku od sedam do deset dana. Konačno otvaranje parlamenta ne znači, međutim, da će poslanici Saveza za Srbiju prekinuti bojkot parlamenta i učestvovati u raspravi o vanrednom stanju i trošenju državnog novca.

Tvrde da nastavljaju bojkot parlamenta, jer drugačija odluka u SZS nije doneta, ali i da bojkot nisu otpočeli zbog virusa korone, već zbog divljanja naprednjačke većine. Poslanici koji su nedavno napustili Socijaldemokratsku stranku, ali i Zoran Živković, poslanik Nove stranke, međutim, najavljuju povratak u parlament i učestvovanje u raspravi o merama u vanrdednom stanju.

„Nas korona nije ni navela na bojkot, već divljanje naprednjačke većine, njihovo gaženje pravila koja bi trebalo da u Skupštini važe, njihova agresija kad se suoče sa kritikom i argumentima na koje nemaju odgovor, njihovo fingiranje procedure, vređanje poslanika istinske opozicije, kao i činjenica da su od parlamenta napravili cirkus, ludnicu, rijaliti u kojima je njima prijatno“, kaže za Danas Ana Stevanović, poslanica Stranke slobode i pravde, članice SZS.

Dodaje da se ni na toj sednici koju je najavio Vučić neće ni o čemu raspravljati, jer se ni do sada nikada nije raspravljalo temi koja je na dnevnom redu, već je parlament zloupotrebljen kako bi se čestiti ljudi pljuvali, kako bi se izgovarale brutalne laži o sudijama, umetnicima, naučnicima, kulturnim radnicima, kao i predstavnicima opozicije koji kritikuju naopake postupke režima.

Prema njenim rečima najbolji pokazatelj budućih događaja u Skupštini jeste dosadašnje ponašanje vladajućih poslanika, tako da, kako kaže, nema ni jedan jedini razlog da veruje da bi sada bilo išta drugačije.

Na pitanje da li bi poslanici Dveri mogli da se vrate u parlament bar za sednicu na kojoj bi bilo reči o načinu uvođenja vanrednog stanja Jugoslav Kiprijanović, funkcioner ove stranke koja je u SZS, kaže da za sada nema nikakve nove odluke.

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, članice SZS, napominje da povratak u parlament još nije uvek nije bila tema u njegovoj stranci i Savezu za Srbiju.

„Sačekaćemo da se zakaže ta sednica pa ćemo doneti odluku u skladu sa novonastalim okolnostima“, tvrdi Aleksić.

Marko Đurišić, donedavno poslanik Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, a sada funkcioner Srbije 21, članice nove koalicije UDS, više od godinu dana je zajedno sa svojim kolegama iz poslaničkog kluba bojkotovao rad parlamenta, a sada je odlučio da se vrat na sednicu koja će biti zakazana za desetak dana.

„Učestvovaćemo na sednici kojom bi trebalo da se u parlamentu potvrdi uvođenje vanrednog stanja i raspravlja o merama koje su se donosile i koje će se donositi da bi se društvo izborilo sa posledicama pandemije, što smo i tražili od početka. Verujem da se brzo može pronaći način da se obezbede potrebne zaštitne mere za sve koji učestvuju u pripremi i pomažu u sprovođenju sednice, kao što je to uostalom slučaj u svim evropskim zemljama“, kaže Đurišić kratko za Danas.

Tatjana Macura, šefica poslaničkog kluba Stranke moderne Srbije, članica koalicije UDS, koja je na među prvima prekinula bojkot parlamenta (proglašen u jeku uličnih protesta krajem 2018) kaže da joj neće biti teško da učestvuje u raspravi pod maskama i vizirima, jer ako to mogu lekari, trgovci, poštari, zašto ne bi mogli i narodni poslanici.

Zoran Živković, poslanik Nove stranke, koji već više od godinu dana bojkotuje rad parlamenta kaže da će učestvovati na sednici na kojoj će se razmatrati odluku o donošenju vanrednog stanja. Napominje da će se za tu sednici dobro pripremiti i da nema nikakvog opravdanja da izostane sa zasedanja. Očekuje i da će parlament raspravljati i o rebalansu budžeta za ovu godinu i o kontroli trošenja sredstava u vreme pandemije.

Božović: Isuviše kasno zbog izbora

Balša Božović iz Demokratske stranke kaže da se boji da je za parlament nakon pandemije isuviše kasno, jer idu izbori. DS je članica SZS, ali se jedan broj njenih poslanika zalaže za povratak u Skupštinu, pod određenim uslovima.

„Mi ćemo skoro celu jednu godinu biti bez rada Skupštine Srbije. To je presedan u evropskoj modernoj parlamentarnoj praksi. To znači da je režim Aleksandra Vučića protivustavno izvršio preraspodelu vlasti i da je podelio vlast tako da jedna grana zakonodavna vlast potpuno nestaje. To nas vraća u vreme dahija, gde kadija tuži i gde kadija sudi. Da li će Srbija zadržati makar zvanično kurs moderne i evropske zemlje koje su demokrate utemeljile 2001. godine zavisi od toga da li će Skupština preživeti ovo vanredno stanje. Njena kontrolna uloga danas ne postoji, što isključivo odgovara režimu, pa može da radi sa građanskim slobodama i narodnim parama šta želi, bez ikakvih posledica“, kaže Božović. Dodaje da nema par entuzijasta među narodnim poslanicima Skupština bi odavno izgubila kontakt sa građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari