SZS neće odustati od zajedničke liste 1Foto: FoNet Zoran Mrdja/ Arhiva

Danas bi predstavnici opozicionih stranaka i pokreta trebalo ponovo da se sastanu i usaglase sadržaj dokumenta „Sporazum sa narodom“ koji će ponuditi na potpisivanje građanima koji iz nedelje u nedelju šetaju ulicama gradova Srbije u protestu „Jedan od pet miliona“

Kako je Danas već pisao, okosnica tog sporazuma, na kojoj insistira, Savez za Srbiju, je jedinstvena lista „Jedan od pet miliona“ na kojoj bi, kada se steknu uslovi za fer i poštene izbore, bile okupljene stranke, pokreti i pojedinci koji učestvuju u građanskim protestima. Iako tu ideju ne prihvataju pojedini učesnici u razgovorima opozicije, među kojima su inicijativa Ne davimo Beograd, DJB i DSS, prema našim saznanjima, od nje Savez neće odustati, a ostaviće se mogućnost onima koji to ne žele sada da urade da se priključe kasnije.

S obzirom na to da će se teško postići saglasnost svih opozicionih aktera o zajedničkoj listi, pitali smo doktoranda FPN Bobana Stojanovića da li je ideja o jednoj listi dobra.

– S obzirom na okolnosti, mislim da je ispravnije govoriti o budućem zajedničkom kandidatu na predsedničkim izborima, jer teško da možemo očekivati slobode i fer parlamentarne izbore ove ili naredne godine. A pitanje o jednoj ili vise lista je strateško pitanje. Trenutno mi deluje da je ipak ideja o jednoj listi dobra, posebno ako dođe kao dugoročna sinergija opozicionih partija i pokreta i građana na protestima – navodi Stojanović za naš list.

Kako dodaje, jedna lista bi imala usko definisane ciljeve poput borbe za demokratiju, slobodu medija, vladavinu prava.

– Tek nakon smene vlasti se treba usmeriti na programske razlike, više lista i povratak jednom normalnom partijskom nadmetanju. Do tada se mora imati samo jedan cilj, za koji verujem da bi jedna lista bila bolja opcija kako se ne bi rizikovalo sa gubitkom glasova – objašnjava Stojanović.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je u Kragujevcu da će opozicija u narednim nedeljama izaći u javnost sa „Ugovorom sa narodom“. „Ono što mi se dopada je da se tim ugovorom politički lideri obavezuju da neće biti deo nove vlasti, nego će biti, ukoliko dobiju podršku uopšte kao opozicija, koja treba da deluje zajedno sa narodom. Imaćemo vladu koja će biti prelaznog tipa i imaće rok od godinu dana da uspostavi barem neke drugačije vrednosti u Srbiji, da vrati institucije i slobodu medijima“, navela je ona. Prema njenim rečima, osim dela koji govori o prelaznoj vladi koja će biti vlada stručnjaka, a ne vlada političara, „Ugovor s narodom“ predviđa donošenje zakona o poreklu imovine kao i zakona o lustraciji.

Na poslednjem prošlonedeljnom sastanku opozicionih predstavnika Nova stranka je predložila formiranje nacionalnog demokratskog saveta kao privremenog tela koje će delovati do uspostavljanja jasne demokratizacije društva i osnovnih preduslova za poštene i demokratske izbore. Inicijativa Ne davimo Beograd zalaže se za zajednički rad na kreiranju uslova za fer i slobodne izbore i slaže sa bojkotom narednih izbora, ukoliko vlast nastavi da ignoriše zahteve građana koji protestuju svake nedelje.

U DSS Miloša Jovanovića i SPAS Aleksandara Šapića, predsednika opštine Novi Beograd, nisu potvrdili, a ni odbacili medijske spekulacije da bi mogli da se ujedine na jednu izbornu listu sa predznakom patriotski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari