SZS traži istu salu u kojoj je bio Miša Vacić 1Foto: Danas

Niški Savez za Srbiju (SZS) će uputiti zahtev niškoj gradskoj opštini Pantelej da sledećeg utorka održi svoj skup u istoj sali u kojoj je Srpska desnica juče po podne osnovala svoj opštinski odbor, a koja se nalazi u gradskoj zgradi koju kao svoje sedište koristi Policijska stanica Pantelej.

Na snimku čelnika Srpske desnice Miše Vacića, objavljenog na njegovom Tviter nalogu, vidi se kako on ulazi u ovu zgradu, na čijem ulazu stoji natpis „Policija“, kao i manji natpis „Policijska stanica Pantelej“ i poster „Policijska ispostava Pantelej“, najavljujući da će tu biti održana izborna skupština OO. Najveći deo te zgrade, koja je u vlasništvu grada, koristi Policijska stanica Pantelej, „spornu“ salu koristi Gradska opština Pantelej, a manji prostor mesna kancelarija „Moša Pijade“.

– Do sada nismo tražili ovu salu za održavanje skupa, ali je činjenica da su naši zahtevi u poslednjih godinu dana uvek odbijani, uz različita obrazloženja, među kojima su i da se sala renovira ili da je odlučeno da se prostorije mesnih kancelarija ne izdaju za takve namene. Nisu nam dozvolili da koristimo ni veliku salu Skupštine grada, kao ni salu Simfonijskog orkestra, sa kojim smo imali dogovor, ali nam je naknadno rečeno da se u našem terminu „održava koncert“. Zbog toga smo i bili „prinuđeni“ da organizujemo Slobodnu zonu, odnosno da izađemo na ulicu, kako bi mogli da razgovaramo sa građanima- kaže za Danas Miodrag Stanković, lider niških demokrata i jedan od čelnika SZS.

Predsednik gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević kaže za naš list da ta opština „ima ugovor sa Gradom“ o koriščenju ove sale, a da je „izdaje svim nevladinim organizacijama, udruženjima građana i političkim strankama koje je zatraže, a ona je u tom terminu slobodna“. On kaže da je iznajmljivanje sale besplatno, ali da će opština „razmisliti da to počne da naplaćuje“.

– Policija nema nikakve veze sa tom salom. Ja sam pre dve godine zamenio ključ i ima ga samo opština Pantelej. Naš službenik i otključava i zaključava salu kada je iznajmljujemo. Policija je do pre dve godine imala ključ od sale, ali sam ga ja uzeo jer se nije držala nekih dogovora, odnosno tu je ostavljala neku robu- kaže Vasiljević.

Prema njegovim rečima, osim brojnim udruženjima građana, sala je iznajmljivana i „njegovoj Srpskoj naprednoj stranci“, kao i Srpskoj radikalnoj stranci, Pokretu Snaga Srbije ili PUPS-u, a biće i svakoj drugoj stranci, „bez gledanja koja je“.

Na iznajmljivanje gradskog prostora „privilegovanima“, a njegovo uskraćivanje „nepodobnima“, ukazao je početkom ove godine i Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS), kojem Regionalni centar za prpofesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju nije dozvolio korišćenje sale, uz obrazloženje da vlada epidemija gripa, mada ju je istovremeno izdao za jedan drugi skup. UPSS-u je od maja prošle godine uskraćeno i korišenje sale Mesne kancelarije Božidar Adžije, u kojoj su prethodno održavali tribine, a velika sala Skupštine grada im nikada nije bila dostupna.

– Stvar je sasvim jasna i skoro da je ne treba elaborirati. Srpska desnica verovatno i nije stranka već neformalna falanga. To nije ništa novo, takve falange su kroz istoriju pravile razne autoritarne vlasti, kako bi im bile udarna pesnica. Ma kako Vacićev agresivni nastup delovao i karikaturalno, na njega ne bih gledao na neozbiljan način. Dodatno me onespokojava što bi te „nezavisne“ falangističke organizacije mogle da bujaju kako se režim bude unutar sebe cepao- kaže sociolog Đokica Jovanović, koji je i univerzitetski profesor u penziji i bivši predsednik UPSS-a.

Nakon što je Vacić juče po podne objavio snimak ulaska u zgradu na kojoj se vide natpisi “Policija” i “Policijska stanica Pantelej”, kako bi formisao stranački OO, lideri SZS Boško Obradović i Marinika Tepić optužili su policiju da je dala prostorije za održavanje tog skupa i zatražili smenu ministra policije Nebojše Stefanovića i direktora Vladimira Rebića.

Usledio je oštar demanti Direkcije policije, u kojem je precizirano da policija koristi jedan deo zgrade koja je u vlasništvu lokalne samouprave, ali ne i “spornu” salu. Više državnih i funkcinera SNS-a je potom optužilo Tepićku i Obradovića da “masno lažu” i “sve dublje tonu u živo blato”.

Dveri: MUP Srbije je vrh kriminalnih struktura u zemlji

Niški odbor Srpskog pokreta dveri ocenio je danas da održavanje skupa Srpske desnice „u prostorijama ili tik uz prostorije policije ukazuje da je MUP-a Srbije vrh kriminalnih struktura u zemlji“.

– Tragikomična pojava Vacića, malog firera iz Vučićevog sokaka, svedoči da lični režim Aleksandra Vučića ulazi u fazu otvorenog terora prema sopstvenom narodu- ocenjuje se u saopštenju.

“Niš moj grad”: U gradu vlada progon neistomišljenika, criminal, korupcija i medijski mrak

Korišćenje mesnih kancelarija za tribine za nas je već odavno prošlost. U vreme kada smo slali zahteve, lokalni čelnici su  nesmetano držali tribine u tim istim kancelarijama što se i vidi na slikama, a mi smo dobili odgovor da zbog manjka službenika za nas nema prostora. U jednom trenutku su nam čak rekli da su im ljudi pomrli pa nema ko da radi i da nam otvori vrata, saopštio je danas Branislav Jovanović, odbornik opozicione grupe “Niš moj grad” u Skupštini grada.

U saopštenju se dodaje da u Nišu “vlada medijski mrak, progon neistomišljenika, gušenje demokratije i parlamentarizma, korupcija i kriminal”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari