SZS traži promene u RTS-u i REM-u do 15. septembra ili bojkot 1Foto: Beta/ Branislav Božić

Savez za Srbiju zatražio je da organizatori okruglog stola o izborima sutra na dnevni red sastanka stave dokument kojim se svi potpisnici obavezuju da će do 15. septembra doći do promena u Radio-televiziji Srbije i Regulatornom telu za elektronske medije kroz skupštinsku proceduru i u skladu sa preporukama ekspertskog rima „Jedan od pet miliona“.

„Ako to vlast prihvati, onda ima smisla nastaviti dalje razgovore i dogovore oko preostalih uslova za slobodne izbore“, naglasio je SZS u saopštenju.

Savez je naveo da pitanje slobode medija nije pitanje 45 dana trajanja izbornog procesa, već medijskih sloboda između dva izborna ciklusa kada u Srbiji vlada totalni medijski mrak.

„Ukoliko vlast sutra ne bude spremna da prihvati jedan ovakav dogovor, to znači da ne žele nikakav dogovor, a posebno ne žele ništa da promene u sferi slobode medija koja je ključni preduslov za fer i poštene izbore. U tom slučaju dolazi vreme za proglašenje bojkota nastupajućih izbora“, ocenio je SZS. U saopštenju je ocenjeno i da format ne približava učesnike onome što su tražili opozicija, potpisnici „Sporazuma sa narodom“ i organizatori protesta „Jedan od pet miliona“.

Savez je istakao da dijalog ne predstavlja obavezujuće direktne pregovore vlasti i opozicije, već neobavezujući okrugli sto, čija tema nisu zaključci i preporuke Stručnog tima „Jedan od pet miliona“ za održavanje fer izbora koje je prihvatila opozicija, a o kojima se vlast nije oglasila. U saopštenju se navodi da bi se došlo do ispunjenje zahteva sa protesta mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi se završili obavezujućim zajedničkim dokumentom koji bi potpisale obe strane i koji bi bio primenjen u potpisanim rokovima.

„Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka“, ocenjuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari