SZS: Tužilaštvo da ispita odgovornost vrha režima za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju 1Foto: Savez za Srbiju

Savez za Srbiju pozvao je danas tužilaštvo da ispita sve detalje „medjunarodne afere u vezi srpskog oružja koje je završilo u Jemenu, državi pod sankcijama za uvoz naoružanja“, a čiji je glavni akter kako se navodi, „Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića“.

Zahtevaju da se ispita odgovornost ministra Nebojše Stefanovića, koji po funkciji izdaje dozvole za izvoz oružja.

„U ovom slučaju izdao je dozvole firmi GIM, sa kojim je blisko povezan njegov otac Branko i koja je od 2016. godine do 2018. godine Saudijsku Arabiju izvezla naoružanje u vrednosti od 67 miliona dolara. Prema kredibilnim navodima portala ’Arms voč’ (Arms watch) zasnovanim na dokumentaciji valjevske fabrike ’Krušik’, GIM je od „Krušika“ dobijao naoružanje po znatno nižim cenama nego državno preduzeće SDPR. To oružje je preko posrednika završilo u rukama islamističkih grupa u Jemenu“, navodi SZS u saopštenju.

Dodaju da je ovaj međunarodni skandal je naneo veliku štetu već narušenom ugledu Srbije. SZS podseća da je Srbija jedno vreme bila na crnoj listi organizacije FATF kao jedina evropska država osumnjičena za pranje novca i finansiranje međunarodnog terorizma.

„Verodostojni navodi portala „Arms voč“ raskrinkali su prljave poslove ljudi iz vrha naprednjačkog režima, koji je u pokušaju da zataška aferu pribegao hakerskim DDOS napadima na taj portal. Nikakvi hakerski napadi na svetske sajtove neće pomoći vladajućem klanu da izbegne odgovornost, jer se približava dan kada će svi njegovi članovi odgovarati pred državnim organima Srbije i moraće da vrate narodu sav novac koji su stekli korupcijom i kriminalom“, navodi SZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari