Tači: EU i SAD podržavaju razmenu teritorija sa Srbijom, Rusija spremna da prihvati sporazum 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači vidi planove o razmeni teritorija sa Srbijom kao najbolji način za napredak u pristupanju EU i NATO.

„Sporazum bi stvorio više stabilnosti i mira u regionu, a Kosovu, kao i Srbiji, omogućio bi da se pridruži EU i NATO“, rekao je Tači u intervjuu austrijskoj agenciji APA u Beču, prenosi danas Viner cajtung.

Tači je rekao da to ne znači povlačenje granica po etničkim linijama.

„Neće biti monoetničke granice, obe zemlje će biti multietničke“, rekao je.

APA dodaje da su tenzije na severu Kosova jedan od razloga za što skorije zaključivanje sporazuma sa Srbijom.

„Sporazum znači da nikada više neće biti rata između dve zemlje, da će ljudi imati bolji život jer će sporazum poboljšati ekonomsku situaciju, stvoriti više radnih mesta i otvoriti granice“ rekao je Tači i dodao da je uzor „evropski model“.

Šanse za uspešan dogovor veće su nego ikada, jer i EU i SAD podržavaju plan. „Novo je da bi i Rusija bila spremna da prihvati sporazum koji bi prihvatile ove strane“, dodao je Tači.

Zato je važno da se iskoristi ovaj „zamah za postizanje sporazuma koji je uravnotežen i uzima u obzir interese obe zemlje“, naveo je kosovski predsednik.

„U prošlosti nije bilo takve spremnosti i ako ne iskoristimo šansu naši će nas gradjani osudjivati decenijama“, dodao je.

Sporazum ne bi trebalo da reguliše samo granice.

„Nije reč samo o razmeni teritorija, već i o svim drugim aspektima. Taj sporazum ima za cilj da bude sveobuhvatan sporazum koji se bavi i drugim pitanjima kao što su nestali u ratu u Jugoslaviji koji se još nisu vratili“… Trebalo bi i da „reguliše kulturno nasledje Srba na Kosovu. Reč je i o ekonomskom razvoju i onim pitajima koja su i dalje otvorena izmedju Kosova i Srbije“, naveo je Tači.

„Cilj sporazuma je da reši problem definitivno, a ne da bude privremno rešenje kojem se onda mora vraćati“, dodao je.

Tači je odbacio navode o zagovaranju velikoalbanske države. „Neće biti ni Velike Albanije, niti Velikog Kosova, umesto toga nastojaćemo da integrišemo region u panevropski prostor“, kazao je.

Govoreći o odluci Kosova da formira svoju vojsku Tači je rekao da je „to opravdana odluka jedne suverene države“.

„Odlučio sam u skladu sa voljom naroda Kosova“, kazao je i dodao da je vojska multietnička i da bi trebalo da obezbedi mir sa drugim zemljama, kao što je Srbija, i zajednicama u regionu.

„Naša je greška što nam je toliko dugo trebalo za to, to je odavno trebalo uraditi“, dodao je.

Neformalan sastanak sa Ramom

Tači: EU i SAD podržavaju razmenu teritorija sa Srbijom, Rusija spremna da prihvati sporazum 2
Foto:Instagram/Edi Rama

Predsednik Kosova Hašim Tači, koji je trenutno na odmoru zbog kog je više dana bio odsutan iz kosovske javnosti, se neformalno sastao sa premijerom Albanije, Edijem Ramom, preneo je Kossev.

Kosovski mediji su spekulisali da je Tači u Briselu, dok je Kabinet predsednika potvrdio da je na odmoru, ali i odbio da saopšti gde se nalazi. Međutim, premijer Albanije, objavio je danas fotografiju sa kosovskim predsednikom uz kosovsku i albansku zastavu i komentar: „Slika dana“. Nije naznačeno gde je fotografija nastala.

Tajni sastanci kosovskog premijera, ali i umešanost premijera Albanije Edija Rame u navodne pregovore o razmeni teritorija bile su više puta prošle godine tema u kosovskim, ali i srpskim medijima, pose Kossev.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari