Tači: Neodrživ status kvo u odnosima sa Srbijom 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je po povratku iz Nju Jork-a kazao da je u Sjedinjenim Državama dobio podršku američkih i evropskih zvaničnika za postizanje konačnog sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je dodao, zaključak svih njih, uključujući i zvaničnike UN-a, jeste da je status kvo neodrživ i da mora da se prevaziđe.

“Treba da se prevaziđe postizanjem održivog i sveobuhvatnog sporazuma. Preneo sam i legitiman zahtev Preševa, Bujanovca i Medveđa o pripajanju Kosovu. Jedan takav sporazum sa Srbijom o normalizaciji odnosa ima smisla samo kada on bude zakonski obavezan na međunarodnom polju, te potom i recipročnim priznanjem, kao i potpunom demarkacijom Kosova i Srbije“, kazao je Tači na konferenciji za novinare po povratku iz Nju Jorka.

„Na kratkom sastanku sa predsednikom Tramp mogu da zaključim samo da Tramp zna o Kosovu, razume i saoseća i podržava napredak Kosova“, kazao je Tači, dodajući da je na ostalim sastancima sa američkim zvaničnicima jasno pružena podrška postizanju održivog sporazuma.

Tači je ponovio da je protiv podele, razmene teritorija kao i protiv Zajednice opština sa srpskom većinom sa izvršnim elementima, dok snažno podržava zahtev Preševske doline o pripajanju Kosovu. Tači je pozvao opoziciju da se priključi procesu dijaloga.

On je protest Samoopredeljenja u subotu ocenio protestom protiv pripajanja Preševske doline Kosovu.

Tači je takođe pozvao države članice Interpol-a da podrže članstvo Kosova u tu organizaciju na Generalnoj skupštini Interpola u novembru u Dubaiju.

„Članstvo Kosova u INTERPOL je pitanje koje treba da ujedini celu kosovsku politiku i narednih nedelja i meseci svako treba da doprinese tome. To je državni i strateški interes, u službi bezbednosti Kosova, regiona i šire, i konsolidacije Kosova u svim oblastima“, izjavio je Taci.

On je pozvao i političke partije na Kosovu da budu ujedinjene po tom pitanju, ali i po pitanju vizne liberalizacije kako se ono ne bi odložilo na 2020. godinu. Kako je kazao, u Nju Jorku je dobio poruke evropskih zvaničnika da Kosovu treba političko jedinstvo a posebno kada se radi i o viznoj liberalizaciji.

Tači je dodao da je u Nju Jorku održano i niz sastanaka na kojima je bilo reči o transformaciji Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

„Ovaj proces je ušao u konačnu fazu koja podrazumeva usvajanje tri zakona o Bezbednosnim snagama u Skupštini“, kazao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari