Tači potpisao ukaz o novom mandataru za sastav nove Vlade Kosova 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tačije je objavio da je potpisao ukaz o imenovanju novog mandatara za sastavljanje vlade, Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova.

Tači je objavio da je od predsednika DSK, Ise Mustafe, danas dobio pismo kojim ga obaveštava da prihvata uslove za imenovanje premijera, da su obezbedili potreban broj glasova poslanika i da je shodno tome potpisao ukaz o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastav nove vlade.

Mandatar ima 15 dana da pred Skupštinom predstavi program i sastav vlade.

Ukaz predsednika se dostavlja sekretarijatu Skupštine Kosova, kao i zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine na kojoj će se glasati o novoj vladi kada se za to obezbede potpisi 40 poslanika, a potom rukovodstvo Skupštine u roku od 48 sati treva da odredi datum održavanja sednice na kojoj će se izabrati nova vlada.

Današnja „Koha ditore“ je najavila mogućnost da Tači i DSK izbor nove vlade organizuju tokom vikenda, u vreme kada ne radi Ustavni sud, kako bi se onemogućilo podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti Tačijevog današnjeg ukaza.

To je za taj dnevnik izjavio dobro informisani izvor, dodavši da bi se time omogućilo glasanje za novu vladu na čelu s Hotijem, pre no što Ustavni sud bude mogao da donese privremenu meru koja bi blokirala to glasanje.

Takav scenario bi mogao da počne da se sprovodi već danas, po završetku radnog vremena, pošto je petak neradni dan, te Ustavni sud ne radi do ponedeljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari