Tači: Razgovor s Vučićem u Vašingtonu o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beloj kući u Vašingtonu bio korektan, konstruktivan „bez nečeg posebnog“.

Te da je bilo reči o „neophodnosti za mirovno rešenje pitanja između Kosova i Srbije, o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma, a pokazana je dobra volja da stvari idu napred u interesu dve države, kao što je to bio slučaj sa sporazumima o avio i železničkoj liniji, o autoputu, ali i o pitanjima koja bi mogla biti od zajedničkog interesa više u ekonomskom nego u političkom smislu“.

„To je bio sastanak dobre volje u angažovanjima SAD-a da se pitanja između Kosova i Srbije, o pitanju dobrosusedskih odnosa, okončaju jednom zauvek“, kazao je Tači.

„Kraj dijaloga mora da se desi što pre moguće jednim konačnim sporazumom, koji podrazumeva recipročno priznanje, ni manje ni više od toga, pod aktuelnim teritorijalnim integritetom. Ceo taj proces će pomoći ubrzanju Kosova u NATO i EU, kao i članstvo Kosova u UN. Nemamo vremena za gubljenje i naravno da moramo da radimo usko sa našim partnerima. Ne možemo da čekamo na ostale adrese, kao što je to slučaj sa Evropskom unijom sa dvema osobama čije zemlje nisu priznale nezavisnost, Španija i Slovačka. Sada imamo ponudu iz Vašingtona i trebamo da idemo napred“, kazao je Tači za RSE.

Na pitanje koja je to ponuda Vašingtona, on je kazao da su SAD priznale Kosovo kao nezavisnu državu, da se sa Sjedinjenim Državama radilo na oslobađanju i nezavisnosti Kosova, a da je „ponuda SAD-a mir, stabilnost, razvoj i integracija u NATO i EU“.

Kako je dodao Tači, ovaj sastanak je sazvao specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), a prisutan je bio i savetnik za nacionalnu bezbenodst Robert O Brajan (O’Brian).

‘Američka odlučnost vodi ovaj osetljiv proces’

Predsednik Kosova je rekao i da na sastanku u Beloj kući nije bilo reči o specifičnim pitanjima, te ponovio da je to bio sastanak dobre volje orijentisan prema mirovnoj i normalnoj budućnosti između dve zemlje i dva naroda, time što su obe strane ocenile „rukovodeću ulogu SAD i predsednika Trampa, te dinamiku i vođstvo ambasadora Grenel“.

„Nadam se da će u sledećim etapama biti orijentacija kada je u pitanju supstanca, ali i vremenski rokovi. Ono što sada mogu da kažem jeste da je sastanak bio sastanak dobre volje, simbol slanja poruke mira za Kosovo, Srbiju i Zapadni Balkan te posvećenosti američke odlučnosti da vodi ovaj osetljiv proces u cilju mira za ceo Zapadni Balkan“, kazao je Tači za RSE.

On je dodao da ovaj sastanak još jednom potvrđuje posvećenost SAD za Kosovo, podršku Kosovu, posvećenost predsednika Trampa da pokrene pitanja napred jednom novom dinamikom.

„SAD su nada, optimizam i vera za građane i institucije Kosova. Stoga, treba da krenemo napred rame uz rame, poštujući u potpunosti saveta SAD-a“, kazao je Tači, dodajući da je Kosovo nezavisnost steklo uz koordinaciju i radom sa Vašingtonom.

„Ne verujem da će neko iz političkog spektra, institucionalnog ili građani to dovesti u pitanje“, dodao je za RSE.

Tači je rekao da je sada na putu za Kosovo. Najavio je da će se u sredu ili u četvrtak (4. ili 5. mart) o poseti SAD-u, odnosno i o sastanku u Beloj kući, informisati Skupštinu Kosova, ističući da želi da ceo proces bude transparentan za institucije, političke partije, civilno društvo, medije i građane Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kasno večeras u Vašingtonu da je s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem imao uobičajen razgovor i da Beograd čeka ukidanje kosovskih taksi na robu iz Srbije kako bi mogao da se nastavi dijalog s Prištinom o suštinskim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari