Tači: U Parizu neće biti reči o dijalogu Srbije i Kosova 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Na sastanku 11. novembra u Parizu neće se raspravljati o dijalogu između Beograda i Prištine. To je potvrdio kosovski predsednik Hašim Tači, rekavši da je taj događaj dobra prilika za afirmaciju državnosti, prenosi RTK2.

Na kratkoj konferenciji za medije održanoj pre početka investicionog foruma Frankofonije, Tači je pozvao Skupštinu da sprovede svoje obaveze vezane za dijalog sa Srbijom, navodi RTK2.

„U Parizu neće biti dijaloga između Beograda i Prištine, ali će to biti prilika za afirmaciju kosovske države. Učešće predsednika Srbije je u nadležnosti francuskog predsednika, a ne Kosova. Srbija može da ima primedbe u tom pogledu, ali to je njihov posao. Kada je u pitanju dijalog, ja i dalje verujem da skupština treba da ispuni svoje obaveze i pozivam politički spektar na vlasti i u opoziciji, da prevaziđu politički i institucionalni zastoj i otvore perspektivu zemlje. Ja ću kao predsednik sprovesti svoje dužnosti, a pozivam politički spektar da preuzme svoje odgovornosti, državne odgovornosti da se što više približe i imaju zajedničku platformu, zajednički državni program“, rekao je Tači.

Predsednik je rekao da će u Parizu Kosovo učestvovati podjednako kao i druge zemlje.

„Kosovo će ravnopravno učestvovati kao i drugi, to je veoma dobra prilika da se promoviše kosovska državnost među zemljama i liderima koji do sada nisu priznali Kosovo, zato bi ova prilika trebalo da se iskoristi, i iskoristiće se maksimalno. Što se tiče ostalih pitanja naglašavam da će Kosovo učestvovati, ja ću učestvovati sa delegacijom na svakoj ceremoniji na koju smo pozvani, gde su pozvani i drugi svetski lideri, sa najboljim porukama mira, razumevanja, pomirenja, perspektive Kosova u NATO i EU“, rekao je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron će 11. novembra biti domaćin mnogim svetskim liderima koji će učestvovati na ceremoniji povodom 100-godišnjice primirja potpisanog između savezničkih snaga i Nemačke za završetak prvog svetskog rata na zapadnom frontu.

Tači je istakao, na Investicionom forumu Frankofonije u Prištini,  da je Kosovo nova država, sa velikim mogućnostima i zakonodavstvom uređenom po najvišim evropskim standardima koji omogućava strana ulaganja, prenosi RTK 2.

„Ovde su danas uspešni ljudi iz drugih zemalja, regiona i šire. Sve kosovske institucije će pomoći međunarodnim investitorima, a forum je prilika koju treba iskoristiti“, istakao je Hašim Tači.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je izrazio podršku domaćih institucija stranim investitorima i ujedno zatražio od Francuske da podrži viznu liberalizaciju Kosova.

„Naša orijentacija je veoma jasna, to je moderni kapitalizam. Mi smo odlučni u ovom procesu, sproveli smo reforme i dobili olakšice za jačanje naše privrede jer bez podrške ne možemo privući strane investicije“, rekao je Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova.

Predsednik kluba Frankofonije Kosova Rahim Pacoli je od premijera zatražio da stranim investitorima omogući olakšice, piše RTK2.

„Vlada treba da otvori vrata za strane investiture na Kosovu kako bi se lakše identifikovale industrijkse zone na Kosovu jer je to u interesu Kosova, kao i u cilju zapošljavanja talentovanih mladih ljudi koji svakodnevno odlaze“, kazao je predsednik kluba Frankofonije Kosova, Rahim Pacoli.

Kosovo ima povoljan geografski položaj, a njegova omladina preduzetnički duh, što su preduslovi za investiranje, istakao je ambasador Francuske na KosovU.

„Radna snaga na Kosovu je mlada, a troškovi zarada su najniži u regionu. Kosovo je pogodna zemlja za izvoz“, zjavio je Didier Šabert, ambasador Francuske na Kosovu.

Kako prenosi RTK2, među glavnim preduslovima za poboljšanje investicione klime su fiskalna stabilnost i dostupnost financijskih sredstava, istakao je ministar finansija Bedri Hamza, koji je takođe uputio poziv stranim investitorima da dođu na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari