Tači u Parizu: Nema stvaranja Republike Srpske na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI (arhivska fotografija)

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas u Parizu izjavio da kao rezultat razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije neće doći do podele Kosova niti će se formirati Republika Srpska, prenosi RTK Live.

„Neće biti podele, niti asocijacije sa izvršnim ovlašćenjima što podrazumeva stvaranje Republike Srpske na Kosovu. Rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da bude potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma. Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije“, rekao je Tači.

Tači se osvrnuo i na odluku Srpske liste da u Skupštini Kosova deluje kao opozicija.

„NJihova odluka da izađu iz institucija, parlamenta i vlade, nije uopšte korisna za državu Kosovo, niti za njihovu zajednicu, ali u isto vreme ovaj potez je uzdrmao i funkcionisanje nacionalnih institucija, pre svega vlade, jer vlada sada mora zvanično potvrditi da li ima ili nema većinu. Ovo je odluka političkih stranaka, dok ću ja kao predsednik nastaviti da ispunjavam obaveze i poštujući ustav“, zaključio je Tači.

Predsednik Tači boravi u Parizu na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona i učestvuje na obeležavanju sto godina od završetka Prvog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari