Tači: Život nije samo odnos sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Naglašavam, mir, stabilnost i sporazum treba da se postignu bez uslovljavanja, a ne okrivljujući jedne druge i žaleći se jedni na druge ili govoreći o prošlosti, rekao je Tači odgovarajući na pitanje da li je bilo reči o ukidanju taksi kao uslovu za nastavak dijaloga.

Treba da gledami i gradimo bezuslovnu budućnost, slobodnu budućnost sa evropskom perspektivom, rekao je Tači pošto se u sklopu Mirovnog foruma u Parizu, sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredstvo francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Cilj sastanka bio je, podvukao je, potvrđivanje potrebe za dijalog Kosova i Srbije, obnova ovog procesa i eventualna mogućnost postizanja konačnog sporazuma između dve nezavisne i suverene države, uz potencijalnu mogućnost da Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija.

Upitan kada očekuje postizanje konačnog sporazuma u dijalogu između Kosova i Srbije, Tači je rekao: Što pre to bolje, ali može da se desi i u narednim mesecima. Verujem da će sve institucije biti fokusirane na služenje građanima, radi boljeg života.

Naš život se ne svodi na odnose sa Srbijom, već na izgradnju i razvoj Kosova, napredak, nova radna mesta, nove perspektive, demokratske reforme i evropsku budućnost.

Ne možemo svu snagu da fokusiramo samo na dijalog sa Srbijom.

To je jedno od pitanja, ali važno i neizbežno, zaključio je Tači.