Tadić: Balkanizacija Evrope 1Foto:FoNet Božidar Petrović

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom švedskog parlamenta Urbanom Alinom o stanju demokratije u Srbiji i o krizi demokratije na evropskom tlu i istakao problem medijskih sloboda u Srbiji.

Tadić je Alinu, sa kojim je ranije imao uspešnu saradnju u okviru Partije evropskih socijalista, ukazao na činjenicu da podrška EU nedemokratskoj vlasti u Srbiji govori i o stanju demokratije u EU i o zabrinjavajućem smanjivanju evropskih kriterijuma.

”Ukoliko EU nastavi da podržava nedemokratske režime samo zbog toga što ispunjavaju neke tehničke zahteve, na kraju će se desiti ili da neke članice blokiraju članstvo Srbije u EU, pod izgovorom da ne ispunjava kriterijume demokratije, ili će se EU odreći sopstvenih kriterijuma”, upozorio je Tadić.

Razgovarajući o globalnim i evropskim izazovima, Tadić je izrazio zabrinutost zbog porasta nacionalizma i populizma u Evropi.

”U vreme kada sam bio predsednik Srbije moja agenda bila je skandinavizacija Balkana u kontekstu politike pomirenja i uspostavljanja trajne stabilnosti. Nažalost, danas mi se čini da je realniji scenario proces balkanizacije Evrope”, istakao je Tadić, prenela je Socijaldemokratska stranka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari