Radeta: Tadić je kriv za nastanak SNS 1

Odgovornost za nastanak Srpske napredne stranke je na Borisu Tadiću i Mikiju Rakiću, koji su ih uz pomoć stranih ambasada i napravili. I to svi u Srbiji znaju.

Ovako je na pitanje građanina da li se ona i Vojislav Šešelj osećaju odgovornima jer su „izrodili“ SNS, odgovorila Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke. Ona je učestvovala u rubrici Danasa „Intervju na mreži“, u kojoj sagovornici odgovaraju na pitanja čitalaca sa Fejsbuka.

Izbori i koalicije

Radeta je još komentarisala i beogradske izbore i mogućnost saradnje sa drugim strankama.

Što se tiče beogradskih izbora i eventualnih koalicija, sačekaćemo da se izbori završe, videćemo ko raspolaže sa koliko mandata, pa ćemo razgovarati. Ali, znamo sa kim sigurno nećemo“, navela je funkcionerka SRS.

Ona je dodala da SRS sigurno u koaliciju neće ići da „strankama okupljenih oko Đilasa, sa Dverima i njihovim partnerom Radulovićem, sa LDP i sa Šutanovcem, koji je pre više godina rekao da njegova stranka neće nikada sa radikalima“.

Iako nije taksativno nabrojala ko dolazi u obzir za saradnju, na spisku ostaju, između ostalih, i – SNS, Aleksandar Šapić, Marko Bastać, DSS i SPS.

Funkcionerka radikala još je na pitanje kada će ozvaničiti koaliciju sa SNS, rekla da su sa njima u koaliciji u šest opština u Beogradu i u velikom broju opština u celoj Srbiji. Dodala je i da su radikali u koaliciji na Novom Beogradu sa Šapićem, u Starom gradu sa Bastaćem, u dve opštine Zapadnoj Bačkoj sa Mađarima, u nekim opštinama sa socijalistima.

Uglavnom smo manje – više zadovoljni sa koalicijama”, navela je ona.

Građani su mahom postavljali pitanja o odnosu radikala i naprednjaka, odnosno da li je SRS „tiha“ podrška vladajućoj stranci. Vjerica Radeta rekla je da su radikali uvek najoštrija opozicija bili, a takvi su i sada, kao i da jedini u parlamentu ozbiljno kritikuju vlast.

Radetu su pitali i da prokomentariše izjavu iz Skupštine kada je rekla da Vučić boluje od šizofrenije.

Bilo je raznih izjava u to vreme, ne sećam se svake pojedinačno, ali se i ne odričem ni jedne”, odgovorila je ona. “Inače, planiram da objavim moje skupštinske govore, pa će biti svima dostupni“.

Takođe su je pitali i da li SRS ostaje pri stavu da kuće Tomislava Nikolića treba porušiti, a ona je odgovorila da su u pitanju vile i da će ih radikali porušiti čim dobiju priliku za to, na primer, ako budu izabrani na beograskim izborima.

Paljenje zastava i Hag

Drugi blok pitanja bio je u vezi sa Haškim tribunalom i paljenjem zastava drugih država. Radeta je na pitanje zašto niko iz SRS nije procesuiran za paljenje zastava, što je kažnjivo i po srpskom zakonu, rekla da „verovali ili ne, vođen je krivični postupak i protiv Nemanje Šarovića i Miljana Damjanovića zbog paljenja lažne države Kosovo”.

Na pitanje da li radikali sami šiju zastave drugih država koje pale ili ih kupuju i po kojoj ceni, predsednica Izvršnog odbora SRS je rekla: „Imamo na lageru zastave koje planiramo da palimo i ne morate da brinete o tome.”

Što se Haga tiče, jedan čitalac je pitao kada će „kao hrabra i odana Srpkinja, odana svojoj zemlji i verna ideologiji koju zastupa” da se preda Tribunalu.

“Ne plašim se ja Haškog tribunala, ali mi ne pada na pamet da se predam toj antisrpskoj tvorevini”, rekla je ona. „Pogovoto što ne postoji pravni osnov za tako nešto, što je pravosnažno utvrdio Viši sud u Beogradu.”

Funkcionerka SRS je rekla i da Haški tribunal kao takav više ne postoji, ali postoji nešto što se zove rezidualni mehanizam, koji faktički ima istu ulogu koju je imao i Tribunal. Dodala je da je lično ne interesuju njihovi dalji potezi, osim što će ih uvek kritikovati zbog antisrpskog delovanja.

Na direktno pitanje kada će u Hag, odgovorila je: “S obzirom da sam na Interpolovoj crvenoj poternici, ne mogu da putujem van granica Srbije, pa ni u Holandiju.”

Vjerica Radeta dala je i svoje viđenje međunarodne politike. Na pitanje o granicama Srbije, rekla je da „granice Karlobag, Ogulin, Karlovac, Virovitica jesu zapadne granice Velike Srbije”.

Uverena sam da će taj politički cilj SRS biti ostvaren mirnim putem kada se promene međunarodne okolnosti”, dodala je ona. „SRS se zalaže da Srbija nikada ne uđe u EU i uvereni smo i da neće (niti će EU postojati u dogledno vreme, niti će tamo hteti da nas prime niti će to prihvatiti većina na tom eventualnom referendumu)”.

Građani su još Radetu pitali greškom i oko gađanja cipelom u Skupštini, a zapravo je to učinila Gordana Pop Lazić. Dalje ih je zanimalo i da li „baca čini na našeg velikog vođu“, na šta je odgovorila da ne veruje u bacanje čini, mada bi ponekad dobro došle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari